Omicron a ajuns și în Moldova! Ministerul Sănătății: Din 149 de probe, în 16 a fost depistată noua variantă a SARS-CoV-2

Din totalul de 149 de probe preselectate pentru secvențiere, în perioada 1 – 8 ianuarie curent, în 16 a fost depistată varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

„Au fost preselectate 149 de probe pozitive cu un prag mai mic de 25. Nu toate probele pozitive pot fi secvențiate. Pentru a putea identifica genomul acestui virus sunt efectuate câteva etape de pre-screening”, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi.

În rezultatul secvențierii, ponderea probelor care au arătat prezența variantei Omicron, din totalul celor selectate, este de 10,7%.

Varianta Omicron a fost confirmată la 15 adulți și un copil de două luni.  În total, opt persoane confirmate cu varianta Omicron sunt spitalizate, iar alte opt primesc tratament la domiciliu. Nouă persoane din cele 16 confirmate cu varianta Omicron nu sunt vaccinate.

De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost înregistrate 382 124 de cazuri de COVID-19. În Republica Moldova predominantă continuă să fie varianta Delta, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Menționăm că acum câteva zile, primarul general Ion Ceban a acuzat Ministerul Sănătății și Guvernul de incompetență. Acuzațiile vin după ce specialiștii în domeniu au anunțat că în unele laboratoare s-ar fi depistat noua tulpină.

Am văzut că cei de la Ministerul Sănătății nu pot depista cazuri de Omicron în Moldova. Am văzut că în percepția lor tulpina, este tulpina copacului, dar nu cea a virusului”, a spus Ceban.