Avertizare meteo! Cod galben de vânt puternic în rafale și ger

Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează despre scăderea temperaturii medii cu 5°C și mai mult.

Pe 12-13 ianuarie, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-8°C,iar pe 11-12 ianuarie, pe arii extinse, se prevăd intensificări ale vântului din direcție nordică în rafale de până la 15-20 m/s.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează despre necesitatea respectării cu strictețe a regulilor antiincendiare în special la exploatarea surselor de încălzire.

Oamenii sunt îndemnați să utilizeze doar instalațiile standardizate, iar sobele să fie verificate înaintea exploatării. Mai mult, specialiștii recomandă ca pe timpul nopții focul din sobe să fie stins, iar încăperile aerisite pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

În legătură cu prognoza meteorologică a răcirii vremii, în perioada 11 – 18 ianuarie Centrul hidrologic prognozează că pe râurile din țară va avea loc reluarea procesului de formare a gheții, iar pe râurile mici – instalarea podului de gheață. Pe bazinele de apă se va intensifica formarea podului de gheață. Gheața va fi subțire, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol.

În acest sens specialiștii atenționează că aflarea pe bazinele acvatice reprezintă un pericol iminent pentru viață, în special pentru copii și amatorii de pescuit la copcă. Maturii sunt rugați să monitorizeze strict minorii și să nu le permită jocul în preajma lacurilor și râurilor.