Ceban: O stație de pre-epurare costă până la 4 milioane de euro. Autoritățile centrale și-au dat întrebarea dacă agenții economici își permit asemenea lux?

Primarul general Ion Ceban cere identificarea mai multor soluții cu privire la instalarea stațiilor de pre-epurare la agenții economici, care deversează în canalizare reziduuri și ape menajere. Ceban afirmă că investițiile agenților trebuie să fie foarte mari, întrucât o stație mai modernă costa până la 4 milioane de euro.

„Cred că abordarea inițială trebuia să fie de asemenea manieră. Să identificăm un șir de soluții care s-ar fi putut aplica, începând cu modificarea cadrului legislativ, modificarea cadrului normativ. Toată lumea înțelege că majoritatea agenților economici nu au asemenea capacități. Știm foarte bine cât costă o stație de pre-epurare – până la 4 milioane de euro. Obiectiv acum vorbim – să îi închidem pe toți? Asta ne mai trebuie acum în pandemie și în situația proastă care ne aflăm.

Dvs știți foarte bine că la 1 septembrie trebuie să dăm stația de epurare în exploatare și avem termen de garanție, pentru 24 de milioane de euro investiții. Dacă în sistemul de canalizare ajunge ape cu reziduuri și ape cu nivele de agenți dăunători, peste limită, perioada de garanție nici nu funcționează, pentru întregul municipiul Chișinău. În regim de urgență și regim de alertă trebuie de introdus aceste modificări, înainte să sancționăm pe cineva. Înțelegem că ei nu au asemenea capacități pentru asemenea investiții. Fondul Ecologic trebuie să ajute”, a declarat Ceban.

Anterior, SA „Apă-Canal Chișinău” a fost obligată să achite 12 milioane de lei pentru depășirea concentrației de azot la Stația de Epurare. Depășirea, este cauzată de agenții economici care nu au stații de pre-epurare și fac deversări în sistemul de canalizare.