Tulpina Omicron, mai periculoasă| Cetățenii care sosesc din sudul Africii vor sta în carantină

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis luarea unor măsuri în legătură cu apariția noii tulpini B.1.1.529 – Omicron – a coronavirusului de tip nou și a clasificării acesteia drept „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății.

CNESP a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ.

A fost stabilită și interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Totodată, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost însărcinat să întreprindă măsurile necesare pentru a determina dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în statele menționate mai sus și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia, după caz.

Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele 8 țări, precum și în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Tulpina Omicron a fost identificată prima dată marţi, 23 noiembrie 2021. Oamenii de știință din Africa de Sud au declarat că această tulpină are un număr mare de mutații, care par periculoase, deoarece permit virusului să evite sistemul imunitar și să se transmită mai ușor. Tulpina are mai mult de 30 de mutaţii pe proteina spike – cheia folosită de virus pentru a invada celulele corpului nostru. Este un număr dublu de mutaţii faţă de varianta Delta.

O astfel de schimbare a provocat îngrijorări cu privire la faptul că anticorpii din trecerea prin boală sau din vaccinare ar putea să nu mai fie suficient de potriviţi pentru noua versiune a coronavirusului. Bazându-se strict pe cunoaşterea listei de mutaţii, oamenii de ştiinţă anticipează că virusul va fi mai probabil să infecteze – sau să reinfecteze – oamenii care au imunitate faţă de celelalte tulpini, anterioare.