Maia Sandu – despot într-un stat polițienesc! Demonstrat PAS cu PAS

A fost evident, pentru toată lumea „bună” și mai puțin bună, că spectacolul organizat și regizat de către Maia Sandu în privința lui Alexandru Stoianoglo a întrecut, sau chiar a călcat în picioare, limitele democratice. Metodele utilizate se încadrează perfect în stilul unui conducător despotic și a unui stat polițienesc.

Nici măcar o adiere sau mimare  a proceselor democratice de curățare a instituțiilor de drept, fapt înțeles inclusiv de către partenerii de dezvoltare. Dar „copilului tău„ îi ierți multe și faci tot posibilul să îl ajuți să iasă din im-PAS.

Deși partenerii străini au rămas stupefiați de cele întîmplate, au preferat să tacă, unica atenționare subtilă fiind exprimată de Președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio.

Și pentru că treaba e deja făcută, toate sursele mediatice afiliate precum și societatea civilă din buzunarul PAS-ului s-au pus pe treabă. Sarcina este clară: atenuarea, domolirea, zăpăcirea, îmblînzirea efectelor dezmățului juridic aplicat în cazul Procurorului General Alexandru Stoianoglo.

Astfel, una din încercările de a aburi opinia publică este materialul cîrpit de către Membrii Grupului de Experți în Domeniul Justiției (GEJ), din cadrul Institutului de politici și reforme europene (IPRE), care au analizat în cadrul unui video contextul și mersul urmării penale în privința lui Alexandr Stoianoglo.

Cine sînt experții?1. Olesea Doronceanu, avocată cu o experiență modestă, membru al Amnesty internațional, și ca prin coincidență membră a Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), instituită de Maia Sandu prin Decretul nr. 148 din 6 septembrie 2021, fiind absolut întîmplător prietenă la cataramă și cumătră cu Natalia Moloșag, noua avocată a poporului, vechea avocată a Maiei Sandu, participantul cu vot decisiv la execuția publică a Procurorului general. Din acest grup de prietene-cumetre face parte și Veronica Mihailov-Moraru, Secretara de stat de la Ministerul Justiției.

2. Ecaterina Popșoi – expert junior la IPRE, scholar la Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova, instituție care finanțează în mod direct și secret consilierii și consultanții Maiei Sandu, prietenă apropiată a deputatului PAS Eugen Sinchevici, tiză cu deputatul Mihai Popșoi (poate nu doar), susținătoare a Maiei Sandu și patidului său, participantă activă la protestele organizate de PAS.

3. Tatiana Ciaglic– șefa Secției e-instruire a Institutului Național al Justiției, (adică procesul penal e punctul ei forte) și o bună prietenă a Secretarului de stat al Ministerului Justiției Veronica-Mihailov-Moraru. Competența acesteia în dirijarea procesului de e-instruirea este discutabilă, nemaivorbind de un proces penal atît de complex.

4. Pavel Grecu – consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, fost consilier în domeniul justiției și anticorupției a Maiei Sandu, în perioada în care aceasta ocupa funcția de prim-ministru, soțul Nadejdei Hriptievschi o susținătoare declarată a PAS și membră a Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), instituită de Maia Sandu prin Decretul nr. 148 din 6 septembrie 2021.

Deci, anume acești experți „imparțiali au analizat, după spusele lor, contextul și mersul urmării penale în privința lui Alexandr Stoianoglo.

Dacă vă întrebați, cum e posibil ca un grup de pseudo-experți să examineze „mersul urmăririi penale” în contextul în care materialele urmăririi penale sînt confidențiale, în conformitate cu art. 212 a Codului de procedură penală a Republicii Moldova, atunci stați pe pace, datele confidențiale nu au avut de suferit. Ori metodele utilizate în procesul analizei s-au rezumat la colectarea din presă a informațiilor pe acest caz, acolofiind lansate tot de colegii lor.

Deși în spațiul public „execuția” procurorului general cu încălcarea tuturor normelor procedurale a generat reacții negative din partea mai multor specialiști în domeniu, autorii analizei n-au găsit de cuviință să combată argumentat acuzațiile. Bunăoară nu este clar cum experta-avocată Doronceanu, s-a distanțat de poziția unanimă a Uniunii avocaților din Republica Moldova de condamnare a încălcărilor și abuzurilor admise în cazul Stoianoglo.

Este îndoielnică competența „experților în domeniul drepturilor omului” care-și permit să facă aluzii la vinovăția persoanei fără probe, uitînd cu desăvîrșire de prezumția nevinovăției.

E îmbucurător faptul că Maia Sandu și Guvernul ei nu sînt lăsați la greu, atunci cînd gafează și nu-i pot ajuta verișoarele, îi ajută cumetrele și prietenii, dar nu pe gratis, banii vin de la creatorii acestui produs politic.

Lăsăm mai jos produsul video a cestui grup de „experți de buzunar”, care nu fac decît să discrediteze conceptul de societate civilă din Republica Moldova.