Deputați PSRM: În perioada alegerilor, PAS nu a pomenit nimic de majorarea vârstei de pensionare

Deputații PSRM au condamnat dur inițiativa majorității PAS de a majora vârsta de pensionare în Moldova, pe care au numit-o ”legea genocidului social”, și anunță că sunt gata să apere în stradă drepturile cetățenilor pentru o viață mai bună. Deputatul socialist, Alla Darovannaia, a declarat, în cadrul unui briefing, că PAS a mințit cetățenii în campania electorală, atunci când a ascuns adevăratele intenții de a crește vârsta la care se va ieși la pensie.

„Atenționăm actualul regim de la guvernare să asculte de așteptările cetățenilor țării noastre și nu de indicațiile primite de la partenerii de dezvoltare. În campania electorală, cetățenii au fost induși în eroare atunci când au votat PAS. Dacă PAS va insista pe acest proiect de ”a genocidului social”, PSRM se declară gata să fie alături de cetățeni la proteste în stradă, pentru a apăra dreptul oamenilor la o viață demnă”, a spus Darovannaia.

În opinia deputatului, guvernarea PAS este una antisocială, care în aproape patru luni a provocat un dezastru în țara noastră și a aprofundat mai multe crize: pandemică, energetică și socială. Darovannaia a amintit despre creșterile galopante de prețuri și tarife, care împovărează și mai mult cetățenii.

„Nivelul și calitatea vieții s-a înrăutățit semnificativ de când PAS a ajuns la guvernare. Cel mai grav este viteza cu care sărăcește populația țării”, a notat parlamentarul.

Deputatul susține că prin intenția de a crește vârsta de pensionare, PAS va priva cetățenii de dreptul de a primi o pensie, ținând cont de speranța de viață redusă.

„În timpul alegerilor, niciodată cei PAS nu au spus că vor majora vârsta de pensionare. Acum vedem că se majorează vârsta de pensionare. Se revine la proiectul din 2018 aprobat de Guvernul Plahotniuc la insistența de peste ocean. Cetățenii au răsuflat ușurat atunci când noi am modificat vârsta până la 57 pentru femei și 62 pentru bărbați”, a spus Darovannaia.

PSRM a calificat și drept un fals propunerea PAS de a stabili pensia pentru carieră lungă. Potrivit opoziției parlamentare, în realitate oamenii nu vor putea beneficia de acest timp de pensie, ținând cont de condițiile de stabilire a acesteia.

Opoziția parlamentară a condamnat și decizia guvernării de anulare a indexării de două ori pe an a pensiilor, stabilită prin lege la inițiativa PSRM. Totodată, PSRM a criticat și intenția PAS de a anula cele o sută de lei, care se alocă din 2014 beneficiarilor de alocații sociale de stat din rândul persoanelor vârstnice.