Primarul Capitalei dezvăluie motivul din care se vrea închiderea Centrului COVID de la Moldexpo

Motivul de bază a guvernării pentru închiderea Centrul Covid-19, de la MoldExpo, sunt pierderile financiare pe care le-a avut de 3 milioane de lei, deoarece nu au putut fi organizate expoziții. Primarul general Ion Ceban spune că este o rușine cum a fost prezentată informația de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, de la tribuna Parlamentului.

„A mai fost o tentativă în plin val pandemic, care a avut loc ultima dată de închidere a secțiilor de terapie intensivă de la MoldExpo. Și, tot ei, la ora 2 de noapte au sunat conducerea de la SF. Treime de a redeschide secțiile de terapie intensivă.

Oamenii mureau la propriu în drum și în ambulanțe, deoarece nu erau alte locuri în spitale și doar MOLDEXPO era salvarea. În august, odată venită la conducerea Ministerului Sănătății, nu a prevăzut valul patru al infecției cu coronavirus, nu a dezvoltat și nu a definitivat un Plan de acțiuni și răspuns al sistemului de sănătate la aprofundarea crizei pandemice. Anume din lipsa scenariilor și a acțiunilor strategice din partea Ministerului, a adus la dezastru și la o tragedie națională provocate de pandemie în perioada octombrie-noiembrie a.c., cu anti-recorduri absolute și nemaiîntâlnite de îmbolnăviri și decese zilnice!

Exact pentru asemenea inacțiuni și incompetențe în multe țări miniștrii au fost demiși (ex. în Ucraina, Cehia, Marea Britanie, Iordania, Brazilia etc.)”, a declarat Ceban.

Primarul spune că Centrul COVID-19 a fost apreciat si catalogat ca „o bună practică regională” atât de Organizația Mondială a Sănătății în Moldova, cât și de multe Ambasade occidentale.

„În prezent sistăm temporar pavilionul pentru staționar COVID și menținem pavilionul pentru triajul pacienților suspecți. Trebuie să fim pregătiți de noi posibile erupții pandemice COVID, de noi și plauzibile mutații ale tulpinilor SARS CoV-2”, a punctat Ceban.

Edilul a vorbit și despre comunicarea în instituții. „Nu am fost invitați niciodată, nu s-a dorit și nu se dorește de 4 luni de a discuta și a coordona scenariile de intervenție și gestionare pandemică atât la nivel de municipiul Chișinău și de capitala a Republicii Moldova”, a conchis edilul.