Strasbourg | Ceban, despre descentralizarea APL-urilor: Toate partidele au semnat, dar până când nu s-a schimbat ceva

Descentralizarea şi consolidarea democrației locale reprezintă unul din instrumentele esențiale în îmbunătățirea situației, creșterea calității serviciilor și a condițiilor de viață, iar în consecință – reducerea migrației și chiar determinarea cetăților de a se întoarce acasă. Despre aceasta a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul discursului său la Strasbourg.

Edilul afirmă că dezvoltarea economică sustenabilă și crearea noilor locuri de muncă este legată strâns de procesul de descentralizare financiară reală, de creșterea capacităților bugetelor locale în tot ce înseamnă asigurarea unei infrastructuri și condițiilor de activitate necesare mediului de afaceri.

„În acest context, delegația Republicii Moldova a salutat semnarea de către reprezentanţii Guvernului R.M şi ai Congresului a Foii de Parcurs privind implementarea recomandării nr. 436 din 2019 în domeniul consolidării democrației și autonomiei locale din Republica Moldova. Cu toate acestea, am atras atenția asupra faptului că de la semnarea acestui document important a trecut deja mai mult de jumate de an, fără să fie întreprinse acțiuni concrete.

De aceea, am solicitat o atenție sporită și monitorizare eficientă din partea Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei a implementării angajamentelor asumate de către autoritățile naționale actuale din Republica Moldova”, a declarat edilul.

În plus, Congresul Autorităților Locale din Moldova a venit în acest an cu un set de modificări care ar îmbunătăți situația Administrațiilor Publice Locale și ar contribui la descentralizarea și modernizarea localităților, care ar permite încadrarea în câmpul muncii a persoanelor care vor putea să aibă un salariu decent.

Ceban afirmă că angajamentele propuse de CALM au fost semnate de mai multe partide, inclusiv de partidul de la Guvernare PAS, dar și a Partidului Socialiștilor.

Deocamdată am avut o singură întrevedere la nivel parlamentar, dar nu s-au schimbat cu mult lucrurile”, a conchis edilul.

Amintim că Ion Ceban participă la Strasbourg la lucrările Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei, în calitate de vicepreședinte al CALM