Sindicatele bat alarma: Criza energetică va avea un impact social și economic asupra întregii populații a țării

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este alarmată de recentele evoluții de pe piața resurselor energetice din țară, de instituirea stării de urgență și impactul pe care îl pot avea acestea asupra populației în perioada rece. Potrivit unei Declarații a CNSM adresată Guvernului, criza energetică în niciun fel nu trebuie să aibă influență asupra nivelului de trai al populației și trebuie abordată inclusiv din punct de vedere al impactului social.

„Incertitudinea privind furnizarea gazelor naturale în volum deplin și riscul majorării tarifelor la resurse energetice în ajunul sezonului de încălzire, când există o cerere crescută pentru gaze naturale, va influența negativ atât asupra consumatorilor casnici, cât și celor noncasnici, având în vedere situația social-economică din țară, mai cu seamă în contextul pandemiei care a afectat mai multe sectoare ale economiei și a avut un impact nefast asupra veniturilor salariaților-membri de sindicat”, se arată în Declarație.

Sindicaliștii atrag atenția guvernării că, pe parcursul ultimului an, asistăm la o diminuare a puterii de cumpărare a populației, concomitent cu majorarea prețurilor la carburanți, cărbune și lemne de foc, iar în cazul unei majorări a tarifelor la resurse energetice, o bună parte a populației cu venituri modeste va fi în imposibilitatea achitării facturilor.

CNSM solicită intervenţia promptă a autorităților în vederea asigurării furnizării volumului necesar de gaze naturale sau asigurarea cu resurse energetice de alternativă pentru toată perioada rece, adoptând și mecanisme de susținere a populației. În cazul majorării tarifelor, sindicaliștii solicită să fie elaborate mecanisme de eșalonare a plăților, fără a fi aplicate penalități.

Totodată, sindicaliștii consideră necesar ca în cazul majorării tarifului la gaze naturale să fie amendat Codul fiscal în vederea scutirii de TVA a gazelor naturale şi gazelor lichefiate, precum şi la serviciile de transport şi de distribuţie, fapt care ar reduce cu 8% impactul majorării tarifului.

În Declarația CNSM se mai arată că există riscul ca și agenții economici să fie în imposibilitatea de a-și onora obligațiile de plată, inclusiv să fie nevoiți să majoreze prețurile la produsele fabricate, mai cu seamă la cele de primă necesitate, fapt, care, la fel, va afecta populația țării.