Scrisoare deschisă către Maia Sandu din partea Arhiepiscopului de Ungheni și Nisporeni

Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni Petru i-a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu, în care o roagă părintește să nu promulge Convenția de la Istanbul, votată recent de Parlament.

Arhiepiscopul motivează că termenul de „gen” folosit de Convenția de la Istanbul se referă  la „sexul social”. Astfel, în opinia arhiepiscopului, acest termen presupune că omul se naște ca o ființă neutră, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții sub influența diverșilor factori, precum societatea, educația și autodeterminarea.

“Acceptarea acestei definiții din Convenția de la Istanbul presupune, așadar, negarea existenței diferențelor naturale dintre cele două sexe biologice – bărbat și femeie. Convenția de la Istanbul este primul instrument cu caracter juridic obligatoriu (tratat) în care genul este definit ca o construcție socială, iar statele membre sunt obligate să asigure egalitatea de gen ca o precondiție pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”, se arată în scrisoare.

Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni Petru mai scrie că președintele este pus în fața unei mari alegeri. Maia Sandu nu a comentat, deocamdată, solicitarea.

sursa: publika.md