Gavrilița a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a discuta de unde Moldova va lua gaz

Premierul Natalia Gavrilița a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, la care se va discuta criza gazelor naturale în Republica Moldova. Anunțul fost făcut de Gavrilița după ședința cabinetului de miniștri. Premierul a recunoscut că discuțiile cu Federația Rusă sunt incerte și țara noastră deocamdată nu are o soluție clară pentru rezolvarea problemei.

„Negocierile cu Gazprom continuă, din motive obiective ne dorim o prelungire a contractului care a existat anterior, partenerii au alte cerințe și așteptări și săptămâna care vine multe lucruri se vor clarifica. Discutăm importul de gaze din alte surse, folosind interconectările din Ucraina și România, problema se pune în prețul pe care îl vom achita. La ședința Comisie vom audia situația la zi și voi da indicații să fie verificate toate rezervele de gaz. Vom discuta ce compensații putem oferi, pentru a vedea cum putem compensa creșterea tarifelor“, a declarat Gavrilița.

Amintim că în acest an, guvernarea a prelungit contractul cu Gazprom pentru o singură lună, octombrie. Prețul la care R.Moldova cumpără astăzi gazul este de aproape 800 de dolari, de șase ori mai mare, decât în octombrie 2020.