„Primul în Moldova” condamnă atentatul guvernării PAS la adresa mass-media

„Jurnaliștii postului de televiziune “Primul în Moldova” condamnă atentatul politicienilor de la guvernare la adresa mass media libere din țara noastră, în mod special, la adresa postului nostru de televiziune. Anume prin această prismă trebuie privită adresarea la Consiliul Audiovizualului a deputatului PAS, Liliana Nicolăescu-Onofrei în care suntem vizați.

Evidențiem că nu este primul atac de acest fel din partea deputaților PAS, dar și a unor demnitari guvernamentali din actualul arc al puterii. Suntem surprinși de faptul că actuala conducere reacționează atât de agresiv și încearcă să impună cenzură doar pentru faptul că la postul nostru de televiziune sună, în mod obiectiv, voci critice la adresa guvernării. În fapt, se încearcă împiedicarea în mod grosolan a dreptului cetățenilor la libera exprimare și impunerea cenzurii în mass media, astfel ca să dispară orice punct de vedere obiectiv și critic în adresa celor care conduc statul.

Aceste acțiuni trebuie condamnate de întreaga societate, în mod special, de către asociațiile din domeniu, care apără libertatea media, dreptul la libera exprimare, precum și drepturile omului.

Cetățenii Republicii Moldova au garantat prin Constituție atât dreptul la informare, cât și dreptul la libera exprimare. Iar libertatea mass media este prevăzută de legile naționale, inclusiv Constituția țării noastre.Totodată, recomandăm instituțiilor guvernamentale să dea dovadă de mai multă transparență în activitatea sa, iar reprezentanții serviciilor de presă ale ministerelor să fie deschiși pentru jurnaliști.

Regretăm că chiar astăzi jurnaliștii noștri au avut parte de exemple negative, când angajații serviciilor de presă ale instituțiilor guvernamentale au închis telefonul fără a oferi răspunsurile cerute de redacția noastră, răspunsuri așteptate, de fapt, de către cetățenii Republicii Moldova”. 

Deputatul PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei, care este președinte al Comisiei parlamentare cultură, cercetare, tineret, sport și mass-media, a expediat o scrisoare către Consiliul Audiovizualului în care cere să fie instituit un control la trei posturi de televiziune: Moldova 1, NTV și Primul în Moldova.