Ion Ceban: Banii din Primăria Chișinău au ajuns și în suburbii. Ce proiecte au fost realizate

Zeci de proiecte au fost realizate într-un an în suburbiile din capitală din banii Primăriei Chișinău. Potrivit primarului general Ion Ceban, acest lucru este indispensabil pentru că și suburbiile trebuie să se dezvolte.

Astfel, cu ajutorul Primăriei Chișinău, în Băcioi s-a reparat drumul de acces spre localitate. În comuna Bubuieci s-a construit un edificiu de menire socială, situat pe str-la Grădinarilor, în satul Bîc s-a renovat capital gardul grădiniței nr. 1 și nr. 2, acoperișul IET nr 1 și construcțiile auxiliare. De asemenea s-a reparat curtea grădiniței nr 2.

În Budești, din banii oferiți din bugetul municipal s-au reparat trotuarele adiacente străzilor centrale Bălțata și Chișinău, s-au instalat geamuri, uși și copertine la Căminul cultural, CCT, Bibliotecă, Muzeu), str. Chișinău 115. Între timp, tot din acești bani s-a amenajat terenul de volei și baschet, s-au confecționat și instalat 6 stații de așteptare și s-au defrișat arborii din strada Traian.

Însă în comuna Ciorescu, la grădinița nr. 220 ,,Licurici” a fost reparat sistemul de încălzire, au fost făcute reparații în 3 grupe, s-a construit trotuarul în jurul clădirii, dar și pavajul adiacent străzilor Albișoara, S. Lazo, Viilor.

La Condrița au fost alocate resurse financiare privind proiectarea, reparația capitală a imobilului procurat pentru înființarea unei instituții preșcolare, dar și pentru reparația fațadei cu termoizolare a Gimnaziului nr. 65 din localitate.

În satul Cruzești a fost reparat Complexul Educațional (șandrama acoperiș, reparații scări, pavaj alei). De asemenea, au fost reparate străzile Sfânta Treime, Mitr. Bănulescu-Bodoni, Independenței, Ștefan cel Mare din localitate.

La Ghidighici a fost realizată construcția rețelei de aducțiune, stației de pompare, rezervoarelor de apă și a rețelei de distribuție str. Ștefan cel Mare, B. Glavan, D. Cantemir, 9 Mai, Fundul Văii, Sărături, Frunze, Ponoare, P. Bulgaru, Viilor, etapele I, II, III, construcția drumului principal de acces, trotuar, iluminat reg. Gura Văii, str. Victoriei din satul Ghidighici.

Cât ține de primăria Grătiești, au fost reabilitate rețele exterioare de canalizare din sat, etapa a III-a strămutată LEA 10 Kv din str. 31 August 1989, s. Hulboaca.

În orașul Codru au fost reabilitate străzile Livădarilor și Izvoarelor.

În satul Colonița au fost realizate acțiuni precum: Reparația capitală a Centrului de Creație și Agrement, reparația blocului alimentar la Liceul ,,Gheorghe Ghimpu”, etapa a IV-a, procurarea unităților de transport pentru elevi, lucrări de conectare la sistemul de Gazoduct a sectorului de 306 case etapa a 4-a și contribuția APL Colonița la co-finanțarea în cadrul proiectului AIPA, reparația capitală a IMSP „Centrul de sănătate Colonița”, prima etapă.

O situație asemănătoare este și în Cricova, unde a fost realizată construcția rețelelor de canalizare în perimetrul str-lor: Păcii, M. Frunze, Miorița, Minerilor, Livezilor, A. Colosov, B. P. Hasdeu, reconstrucția sistemului de încălzire la Gimnaziului nr. 77 și reconstrucția iluminării stradale str. Chișinăului, B. P. Hasdeu, A. Colosov, Nucarilor, Iu. Gagarin, I. Creangă, Viilor.

Cât ține de Durlești, au fost construite anexele la Liceul Teoretic ,,Hyperion” și reconstrucția acoperișului blocului existent. Însă în orașul Sîngera a fost reabilitată o grădiniță de copii, a fost construită o parte din canalizare și a fost construit un gard de protecție în jurul terenului de fotbal din satul Dobrogea.

În orașul Vadul Lui Vodă a fost realizat un havuz de tip pietonal cu show muzical și joc de lumini în scuarul Casei de Cultură, a fost finisată construcția trotuarului din zona de agrement și instalate rețelele electrice în zona plajei Vadul lui Vodă. De asemenea, la Vatra a fost amenajat stadionul provizoriu și construit blocul gospodăresc pentru întreținere.

Mai mult, a fost instalată rețeaua de canalizare pe străzile str. Lacului, I. Vatamanu, Unirii, N. Sulac, L. Istrati, Renașterii, Grădinarilor.

La Stăuceni de asemenea s-au făcut investiții. Astfel a fost proiectată reconstrucția tronsonului din str. Botoşani-Salcâmilor-Stamate, s-au efectuat lucrări de modernizare a iluminatului stradal în satul Stăuceni și satul Goianul Nou cu corpuri de iluminat tip LED, reconstruit apeductul din strada str. Botoșani, com. Stăuceni și reconstruit apeductul și canalizarea din s. Goianul Nou, str. Pădurilor.

Tot din banii Primăriei, în satul Tohatin au fost efectuate lucrări de reparații interioare la Grădinița nr. 223 (2 grupe) și lucrări de reparație a pavilioanelor. Mai mult, a fost proiectată rețeaua de gaz în cartierul nou de pe străzile N. Sulac, Independenței, Valea Trandafirilor, A. Doga, Ciocârliei, Cocorilor și construite 2 terenuri de joacă pentru copii. Tot în Tohatin a fost construit trotuarul din strada Păcii și construit drumul de legătură s. Tohatin-cartierul nou al satului Tohatin. La fel au fost reabilitată canalizarea din statul Cheltuitori.

Municipalitatea a investit și în lucrările din satul Trușeni. Astfel, au fost lucrări de construcție a rețelei de canalizare proiectată și actualizată sistemul de apă și canalizare din canalizare. Mai mult, au fost procurate unități de transport pentru serviciul public de transport local și efectuate lucrări de reparații capitală a străzii Drumul Vilelor din s. Dumbrava.