Explicațiile experților de ce au picat Facebook, WhatsApp și Instagram

People are silhouetted as they pose with laptops in front of a screen projected with a Facebook logo, in this picture illustration taken in Zenica October 29, 2014. Facebook Inc warned on Tuesday of a dramatic increase in spending in 2015 and projected a slowdown in revenue growth this quarter, slicing a tenth off its market value. Facebook shares fell 7.7 percent in premarket trading the day after the social network announced an increase in spending in 2015 and projected a slowdown in revenue growth this quarter. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINABUSINESS LOGO - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY LOGO TPX IMAGES OF THE DAY)

Experţii în securitate cibernerică sunt de părere că problema care a determinat blocajul Facebook și al aplicațiilor WhatsApp și Instagram pentru aproximativ șase ore a fost declanşată de o eroare de configurare care a făcut ca serverele să devină inaccesibile. Acest lucru poate fi rezultatul unei erori interne, însă varianta unui posibil act de sabotaj din partea unui angajat nu poate fi exclusă, a notat agenția Reuters. Compania a explicat, ulterior, că problema a fost produsă după ce „a fost modificată configurația routerelor care reglementează traficul de date”, scrie Bild.

Utilizatorii care au încercat să intre pe versiunea de desktop a WhatsApp au fost întâmpinaţi cu mesaje privind lipsa conectării – „This site cant be reached” sau „Computer neconectat. Asiguraţi-vă că computerul dvs. are o conexiune activă la internet”, în timp ce pe versiunea de aplicaţie mesajele nu se transmiteau.

La conectarea pe Facebook şi la încercarea de conectare pe Instagram, mesajele de întâmpinare sugerau lipsa conectării la o sursă de internet sau chiar faptul că paginile nu mai există.

De ce sabotajul intern e mai plauzibil decât un atac cibernetic

Problema site-ului Facebook ar fi fost o eroare DNS (n.r. – Sistem de nume de domeniu). DNS permite adreselor web să ducă utilizatorii la destinațiile lor.  Varianta unui atac din exterior, derulat de hackeri, este considerată mai puţin probabilă. Un atac masiv de tip „denial-of-service” (DoS) care să poată bloca serverele celei mai populare platforme social media ar avea nevoie fie de o coordonare perfectă între cele mai puternice grupări de hackeri, fie de folosirea unei tehnici complet noi de exploatare a unor eventuale vulnerabilităţi.

Aceeași opinie au împărtășit și doi experți din domeniul securității IT de la Facebook, care au declarat pentru „New York Times” că un atac cibernetic pare puțin posibil: „Tehnologia din spatele aplicațiilor grupului este diferită pentru fiecare aplicație în parte și este, practic, imposibil să le aduci pe toate offline în același timp”. Ideea unui sabotaj intern este susținută de faptul că blocajul care a lovit Facebook s-a produs la o zi după ce un avertizor de integritate a acuzat compania că are un comportament de prioritizare în mod repetat a profitului, în loc să lupte împotriva discursului de ură şi a dezinformării care circulă pe platformă.

Explicațiile companiei

După ce problema a fost rezolvată, Facebook a anunțat că „a fost modificată configurația routerelor care reglementează traficul de date între centrele de date ale companiei, a apărut o eroare și traficul a fost întrerupt”. Drept urmare, diferitele servicii ale companiei nu ar mai fi funcționat. Santosh Janardhan, Managing Director pentru Infrastructură la Facebook, a detaliat, ulterior: „Tehnicienii noștri au descoperit că modificările de configurație ale routerelor. Aceste dispozitive coordonează traficul de rețea între centrele noastre de date. Problema a făcut ca serviciile noastre să se oprească complet. Credem că motivul erorii a fost o modificare incorectă a configurației”.

Director de infrastructură: „Datele utilizatorilor nu au fost compromise”

Modul în care a apărut eroarea nu este descris. Managerul Facebook nu e explicat de ce nu există o a doua autoritate de control pentru schimbări atât de importante. Cu toate acestea, postarea sa conține vești bune pentru utilizatori: „Nu am găsit indicii că datele utilizatorilor au fost compromise în timpul întreruperii”.

Fondatorul şi CEO-ul Facbook, Mark Zuckerberg a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp, reluate după mai mult de şase ore. Din cauza situației create, Bloomberg a estimat că Zuckerberg a pierdut active de 5,1 miliarde de euro. „Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi. Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Zuckerberg pe Facebook.

sursa: libertatea.ro