Ion Ceban, despre testarea obligatorie a profesorilor: Mai mulți pedagogi din republică și-au dat demisia

Testarea gratuită la necesitate a profesorilor, continuă în municipalitate. Primarul general Ion Ceban spune că regretabil este că săptămâna trecută, mai mulți profesori din republică și-au anunțat demisia, deoarece sunt impuși din propriul buzunar să achite testarea la Covid o dată la 2 săptămâni.

Edilul a venit cu un apel în acest sens. „Stimați profesori, dacă ați plecat din sistem, să știți că noi avem mare nevoie în capitală de cadre didactice, de profesioniști.

Cu mare drag vă așteptăm la Chișinău și, dacă sunteți gata, noi suntem dispuși să vă angajăm în sistemul educațional. Am dispus că dacă avem astfel de solicitări, neapărat să fie examinate. Mai mult ca atât, aceste persoane să beneficieze de facilități ca și tinerii specialiști din domeniu care primesc lunar 1000 de lei pentru chiria unui apartament”, a declarat acesta.

Edilul s-a referit și la testele rapide, despre care spune că în prezent, municipalitatea este în procedură de licitație pentru a procura un lot suficient de teste și a asigura în continuare gratuit testarea profesorilor la necesitate, care încă nu sunt vaccinați.

„Este o prioritate pentru autoritățile municipale si vom depune tot efortul pentru a fortifica atât procesul de vaccinare, cat si procesul de testare. Așa cum spuneam vom repartiza și teste la fiecare instituție și în caz ca va fi nevoie să fie folosite. Important că după toate protocoalele OMS în Chișinău avem atinsă imunitatea colectiva în rândul cadrelor didactice de peste 95%. Asta ne permite asigurarea procesului educațional in siguranță.

Am adresat o scrisoare către Ministerul Educației pentru revederea modelelor de activitate a instituțiilor școlare în mun. Chișinău, unde avem cea mai înaltă rata de vaccinare a cadrelor didactice, pentru ca copiii claselor 1-4 și absolvente să fie cu prezență fizică. Încă nu am primit răspuns, dar vom coopera plenar pentru asigurarea unui proces educațional sigur în municipiu”, a punctat edilul.