Grădinaru și Chiriac din PAS propun ca orice consilier local și ONG-ist să poată contesta în instanță deciziile APL

Doi deputați PAS, Vasile Grădinaru și Igor Chiriac, unul dintre care a fost consilier în actualul CMC, inventează noi metode de a pune bețe în roate activității APL-urilor din capitală, dar și din țară. Aceștia au înregistrat un proiect de lege, prin care propun ca orice consilier local și ONG-ist să poată contesta în instanță deciziile APL.

Viorel Furdui, directorul executiv al organizației ce reunește administrațiile publice locale, spune că o asemenea lege va avea consecințe dezastruoase.

Astfel, se inventeze un instrument de a bloca activitatea APL și de a discredita prin aceasta actuala guvernare în fața APL.

Mai mult, deputații PAS nu s-au consultat cu cei vizați direct de inițiativa legislativ. În această ordine de idei, primarii vor sta în săli de judecată, în loc să rezolve problemele oamenilor.

„Doar imaginati-vă implementarea acestei inițiative în condițiile Republicii Moldova, unde rânza, răutatea și atacul la persoană, acoperite de regulă prin politică, sunt foarte mari și bine cunoscute. Este evident că întregul sistem administrativ/decizional la nivel local va fi distorsionat, dezechilibrat și disfuncțional. Acest instrument poate deveni o armă de răfuială împotriva primarilor incomozi și majorităților din consilii”, a comentat Viorel Furdui.

Astfel, va fi blocată total activitatea majorității APL din Republica Moldova, iar în consecință va fi practic imposibil de a realiza proiecte, investiții și alte activități în interesul colectivităților locale.

Directorul executiv al CALM a precizat că toate actele APL sunt publicate, în mod obligatoriu. În paralel, o sumedenie de organe de control se perindă prin primării: Curtea de Conturi, Inspecția financiară, Inspecția ecologică, Inspecția în construcții, diverse agenții. Totodată, absolut toate actele adoptate de consiliu sau de primar sunt verificate sub aspectul legalității de către Cancelaria de Stat, care este în drept să le conteste. De asemenea, se pot autosesiza Procuratura, Ministerul de Interne (MAI), CNA.