Serviciile speciale ale Ucrainei propuneau 300 000 de dolari pentru ca cetățeanul Ceaus să fie adus până la hotar

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au participat la ședințe secrete împreună cu reprezentanții serviciilor de spionaj ale Ucrainei, înainte de răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Ședințele au avut loc pe teritoriul țării vecine și la una din ele a participat și directorul SIS, Alexandr Esaulenco.

Această informație a fost dezvăluită de vicepreședintele comisiei de anchetă pe cazul Ceaus, Adrian Lebedinschi. Deputatul a declarat că această informație a fost furnizată comisiei în cadrul anchetei și conține și numele concrete ale celor care au participat la ele.

Reprezentanții SIS participă la ședințe secrete împreună cu reprezentanții serviciilor de spionaj ale Ucrainei, informație care ne-a fost prezentată nouă în comisie, domnul Năstase nu știu de ce tace, acolo au fost furnizate și numele, dar din păcate materialele sunt secretizate. Care este sensul acestor întâlniri secrete? Esaulenco a confirmat că a ieșit în luna februarie în Ucraina, doar din simplul motiv că el înțelegea că noi știm această informație. Dar pentru ce a ieșit așa și nu ne-a comunicat”, a spus deputatul.

Vicepreședintele comisiei a mai comunicat că, încă în anul 2018, serviciile speciale ale Ucrainei propuneau 300 000 de dolari pentru ca cetățeanul Ceaus să fie adus până la hotar cu Ucraina.

„Pe noi nu ne-a interesat ca personalitate domnul Ceaus, dar ne-a interesat securitatea fiecărui cetățean. Reieșind din circumstanțele care s-au format, informația operativă care a venit la noi, încă în anul 2018, serviciile speciale ale Ucrainei propuneau 300 000 de dolari pentru ca cetățeanul Ceaus să fie adus până la hotar cu Ucraina. Pe ei nu-i interesa prin ce metodă. Important era să fie adus acolo. Închipuiți-vă, de atunci până acum cum au crescut prețurile”, a declarat Lebedinschi.

Membrii comisiei de anchetă, Adrian Lebedischi și Grigore Novac, au declarat, astăzi, la un briefing, că reprezentanții SIS au încercat de nenumărate ori să inducă ancheta pe o pistă greșită. În opinia comisiei, conducerea SIS trebuie demisă, în condițiile în care structura își permite să facă business ”pe seama cetățenilor aflați pe teritoriul RM, implicând serviciile speciale din alte state”.