O duminică cu „ZERO” cazuri de COVID-19 în Capitală!

O duminică cu „ZERO” cazuri de Covid-19 în capitală. „Este o veste bună, însă dacă privim tabloul în ansamblu, bilanțul cazurilor de COVID-19 în Chișinău – cca 106.400”, spune primarul general Ion Ceban.

Potrivit acestuia, conform indicatorilor, mun. Chișinău se află la limita între zona galbenă și zona verde. Incidența prin COVID-19 este de circa 20 cazuri la 100 mii în ultimele 14 zile.

„Pe parcursul lunii mai 2021, gradual, a fost sistată activitatea spitalelor strategice COVID din municipiu, spitalele revenind la profilurile de specialitate de până la pandemie. Doar 2 instituții medicale și-au păstrat profilul de internare COVID-19:

  • Centrul COVID-19 Chișinău de la Moldexpo (pentru triaj și ca staționar, inclusiv cu secția de terapie intensivă pe 6 paturi)
  • Maternitatea municipală nr. 2 (pentru femeile gravide suspecte și confirmate cu COVID-19).

Copiii suspecți sau confirmați cu COVID, sunt internați la Institutul Mamei și Copilului (MSMPS, prin ordin, a stopat recent internarea la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii)”, a precizat edilul.

Ceban afirmă că, în total capacitatea de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este, astăzi, de 359 paturi de staționar și 100 paturi triaj la Centrul „COVID-19” MoldExpo și 40 paturi la Maternitatea municipală nr. 2.

Rămânem, totuși, în alertă și bine pregătiți în caz de o nouă agravare a situației epidemiologice, spitalele municipale pot reveni la activitate ca spitale strategice COVID în cca 24 – 48 ore”, a conchis primarul.