Ion Ceban participă la Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg

Primarul general, Ion Ceban, participă în aceste zile la cel mai mare Forum economic internațional de la Sankt Petersburg.

Sunt onorat să particip la cel mai grandios forum și să vorbescă despre Chișinău, să reprezint locuitorii Chișinăului și să aduc acasă cele mai bune practici. Am avut ocazia să particip la câteva runde de discuții cu reprezentanți ai autorităților din mai multe țări, specialiști și experți în domniul economic și arhitectural. Îmi doresc enorm dezvoltarea capitalei la nivel înalt, să fie confortabilă pentru locuitorii săi, dar și atractivă pentru investitori și turiști”, a menţionat edilul în discursul care l-a avut în cadrul forumului.

Ion Ceban a menţionat că orașul Chișinău are mare potențial economic, în ce privește dezvoltarea infrastructurii, dar și crearea locurilor de muncă. De asemenea, poziția geografică a orașului și conexiunile sale economice și logistice îl fac un centru major al Europei de Sud-Est.

„Până a deveni primarul orașului, principalul document strategic care ar reglementa dezvoltarea teritorială și urbană a orașului a fost Planul general al municipiului Chișinău, aprobat în 2007. În rezultat, orașul a acumulat suficiente probleme: deteriorarea infrastructurii de inginerie, asigurarea insuficientă a infrastructurilor sociale, problemele de transport și altele”, a punctat primarul general.

Acesta a menţionat că viteza schimbărilor care au avut loc în viața reală a municipalității și în planul general au deviat foarte mult, iar Documentul propriu-zis (Planul general al municipiului Chișinău, aprobat în 2007), nu mai corespundea realităţii.

„După analiza practicilor internaționale, am ajuns la concluzia că avem nevoie de o Strategie pentru dezvoltare socio-economică și spațială durabilă ca document care va sta la baza acțiunilor noastre pe termen scurt și lung, va determina domeniile prioritare și țintele dezvoltării integrate durabile a municipiului, ținând cont de procesele de aglomerare în creștere. La documentul Strategiei lucrează în prezent specialiștii noștri împreună cu experți din Federația Rusă”, a spus Ion Ceban.

La fel primarul general a spus că una dintre sarcinile principale pe care le-a stabilit înainte de strategie este reducerea nivelului migrației, atragerea și păstrarea capitalului uman în oraș, iar acum municipalitatea este în curs de realizare a noii strategii.

Documentul prevede: o economie diversificată, care face posibilă creșterea prosperității și autorealizării în diverse domenii; un mediu urban dezvoltat și sigur, datorită căruia oamenii au acces la oportunități și servicii urbane; o situație ecologică favorabilă. Astfel se urmăreşte respectarea identităţii, securităţii, diversităţii şi participarea socială a oraşului.

„Sunt sigur că lucrând în parteneriate, luând cele mai bune experiențe, implicându-ne în procese, căutând parteneri în alte orașe, vom putea pune în aplicare planurile noastre ambițioase”, a conchis primarul general de Chişinău, Ion Ceban.