Nou Cod funciar, elaborat de PSRM: prevede expres interzicerea vânzării pământului străinilor

PSRM va înregistra în Parlament un nou proiect al Codului funciar, care prevede clar interzicerea vânzării terenurilor agricole străinilor. Deputatul PSRM, Radu Mudreac, președintele comisiei agricultură și industrie alimentară, a declarat că documentul, asupra căruia s-a lucrat timp de doi ani, este extrem de necesar în condițiile riscurilor tot mai evidențiate de a pierde pământul.

Ne exprimăm îngrijorarea față de fenomenul de acaparare a terenurilor agricole de către persoane străine. Există riscul ca cele mai fertile terenuri agricole să devină proprietatea unor entități străine. Mulți dintre exponenții politicii moldovenești, care au fost la guvernare în perioada 2009 – 2020, din postura de reprezentanți ai diferitor partide de la guvernare, astăzi fiind exponenți ai aceleiași echipe, doar că sub diferite denumiri de partide, nu vor recunoaște că una din condițiile impuse de parteneri este eliminarea interdicției pentru vânzarea terenurilor agricole străinilor”, a spus deputatul.

Parlamentarul a declarat că oponenții politici pregătesc terenul pentru a permite vânzarea pământului către cetățenii străini. Deputatul a prezentat și un set de argumente care confirmă acest risc. Astfel, un studiu efectuat în 2007 de Expert Grup și ADEPT cu sprijinul financiar al fundației Soros, indică că investițiile în agricultură pot fi atrase doar prin eliminarea interdicției pentru investitorii străini de a procura terenuri agricole. În 2009, un alt studiu elaborat de IDIS Viitorul menționează că problema principală care împiedică dezvoltarea eficientă a relațiilor economice în domeniul funciar este limitarea accesului străinilor la dreptul de proprietatea asupra terenurilor. În 2016, Guvernul Filip a votat Strategia națională de atragere a investițiilor și promovarea exportului 2016-2020, unde la punctul 36 este clar indicat că restricțiile privind dreptul de proprietate a nerezidenților asupra terenurilor agricole complică investițiile străine.

„PSRM a muncit deja de doi ani asupra unui nou Cod funciar unde sunt indicate restricții dure în ceea ce ține vânzarea terenurilor agricole. Urmează să fie înregistrat. Terenurile agricole trebuie să aparțină cetățenilor Republicii Moldova. Noi avem o obligație morală pentru că am primit pământul de la străbuni și trebuie să-l transmitem copiilor, nepoților și strănepoților. Pământul trebuie să aparțină cetățenilor acestei țării”, a declarat Mudreac.

Deputatul a amintit că Acordul de Asociere dintre RM și UE prevede că unul din principiile de bază ale comunității europene este principiul liberei circulații a capitalului, iar circulația liberă a terenurilor derivă din acest principiu. Anume, în baza unui asemenea document în România astăzi 40 la sută din terenurile agricole sunt în proprietatea străinilor.

Deputații PSRM au amintit, astăzi, în cadrul unui briefing că, în 2019, Asociația Investitorilor Străini a lansat Cartea Albă care prevede scutirea de impozite a dividendelor achitate companiilor-mamă, rezidente în UE, excluderea normelor ce îngrădesc dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole persoanelor juridice străine și modificarea legii prin care să se simplifice procedura de trecere a pământului din statut agricol în statut pentru construcții. Documentul a fost salutat de premierul de atunci, actualul președinte Maia Sandu.