Ceban solicită publicarea informațiilor privind încălcările în domeniul construcțiilor în anii precedenți

chisinau.md

Pe parcursul anului 2020, grupul special de lucru creat în cadrul Primăriei Chișinău a examinat circa 20 de cazuri de conflict sau presupuse încălcări în domeniul construcțiilor, provocate de conducerea anterioară a capitalei.

Informația a fost prezentată primarului general, Ion Ceban, în timpul ședinței operative a serviciilor municipale de către viceprimarul, Victor Chironda. Ultimul a menționat că toată documentația emisă anterior a fost studiată, însă majoritatea obiectelor vizate sunt deja în proces de construcție.

“În baza la multe din ele avem litigii în instanță. Esența acestor proceduri este că primăria a anulat actele permisive sau a decis să suspende construcția, dar dezvoltatorii au mers în instanță. Din păcate, în majoritatea acestor cazuri, instanța ia partea dezvoltatorului. Ori de câte ori suspectăm sau descoperim încălcări evidente, sesizăm întotdeauna autoritățile competente. Cu toate acestea, nu există încă rezultate concrete – ni se spune că nu au fost identificate încălcări sau că, cazul este încă în curs de examinare” – a specificat Chironda.

La rândul său, primarul capitalei a subliniat că numărul obiectelor aflate în proces de litigiu este prea mic, menționând că, în astfel de aspecte, municipalitatea trebuie să-și apere cu fermitate poziția.

Mai mult de atât, Ceban a menționat că toate încălcările din domeniul construcțiilor, comise în anii precedenți, precum și numele celor implicați în aceste ilegalități trebuie făcute publice în următoarele două săptămâni.

Mulți ne învinovățesc de existența cazurilor de construcții dubioase, dar asigur pe toată lumea – de când sunt primar, actele permisive în domeniul construcțiilor, nu sunt eliberate în secret, „pe sub masă”. Totul se desfășoară cât de transparent posibil, se organizează dezbateri publice, toată lumea își poate expune părerea, toate informațiile sunt publicate. Prin urmare, este necesar să se publice informații complete cu privire la încălcările comise anterior”, a subliniat primarul general.