Un portal de știri cere sancționarea Președinției

Redacția Telegraph.md a înaintat astăzi o plângere Poliției sectorului Buiucani, mun. Chișinău, referitor la sancționarea Președinției pentru încălcarea intenționată a dispozițiilor legale privind accesul la informație sau a celor cu privire la petiționare.

Plângerea a fost depusă, oficial, după ce în luna martie curent redacția Telegraph.md a solicitat informații despre finanțarea externă a Președinției, iar instituția a refuzat să răspundă, fiind depășit termenul legal de 15 zile pentru oferirea răspunsului.

În plângerea către Poliție, redacția Telegraph.md a solicitat identificarea și sancționarea persoanei responsabile din cadrul Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, adresa Chișinău, MD 2073 Bd. Ștefan cel Mare, nr.154, care urma să răspundă la demersul Telegraph.md din 12 martie 2021.

Sursa menționează că, potrivit LEGII Nr. 982 din 11-05-2000 privind accesul la informaţie, art.16, informaţiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie.

Termenul de furnizare a informaţiei, documentului poate fi prelungit cu 5 zile lucrătoare de către conducătorul instituţiei publice dacă:

  1. a) cererea se referă la un volum foarte mare de informaţii care necesită selectarea lor;
  2. b) sînt necesare consultaţii suplimentare pentru a satisface cererea.

Autorul cererii va fi informat despre orice prelungire a termenului de furnizare a informaţiei şi despre motivele acesteia cu 5 zile înainte de expirarea termenului iniţial.

Totodată, potrivit CODULUI CONTRAVENŢIONAL AL REPUBLICII MOLDOVA Nr. 218 din 24-10-2008, art.71, încălcarea intenţionată a dispoziţiilor legale privind accesul la informaţie sau a celor cu privire la petiţionare se sancţionează cu amendă de la 9 la 15 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

În context, Telegraph.md face apel și către ONG-urile de media să condamne acțiunile și atitudinea discriminatorie a Președinției față de unele surse mass-media. La fel, redacția cere Ambasadei SUA și Delegației UE să ia act de acest derapaj democratic al instituției menționate.