SURSE | Decizia CC privind stabilirea circumstanțelor dizolvării parlamentului este deja luată

Potrivit surselor Today.MD, Curtea Constituțională a luat deja decizia privind stabilirea Circumstanțelor Dizolvării Parlamentului. Astfel, CC urmează să satisfacă solicitarea Maiei Sandu, chiar dacă acest lucru vine în contradicție directă cu propriile hotărâri anterioare, care obligau președintele să desfășoare consultații reale cu fracțiunile și să țină cont de existența unei majorități care vrea și poate vota un Guvern.

Decizia, spun sursele noastre, a fost luată ca urmare a unor presiuni puternice asupra președintelui CC Domnica Manole din partea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și a Ambasadorului SUA, Derek Hogan.

Prețul plătit de către Înalta instanță este discreditarea și decredibilizarea totală a CC, inclusiv în fața Comisiei de la Veneția, care în avizul din 2019 spunea că Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există o majoritate parlamentară gata să voteze un guvern, iar spiritul Constituției presupune depunerea tuturor eforturilor pentru buna guvernare a țării, nu pentru provocarea anticipatelor.

Cu atât inexplicabilă și dăunătoare credibilității Curții este sfidarea propriei jurisprudenței și a recomandărilor comisiei de la Veneția cu cât la moment CC deține președinția Conferinței Curților Constituționale Europene pentru perioada 2020-2023.