A fost lansată a doua etapă a proiectului-pilot privind taxarea electronică

Astăzi a fost lansată etapa a doua a proiectului–pilot de tichetare electronică în transportul public, care permite cetățenilor să achite călătoria fără numerar. În cadrul celei de-a doua etape, cu suportul companiei VISA și BC Victoribank, sunt testate două tipuri de tehnologii privind plățile electronice.

„Vreau să fie claritate, putem pune în aplicare un proiect pilot. Toată lumea se așteaptă ca să fie ca în Londra sau Paris – este doar un proiect pilot. Urmează să avem aceste discuții, cum va funcționa. Ne întreabă lumea dacă va fi un card de transport: Vom ajunge, suntem într-un proiect pilot, facem sondaje, facem analize cantitative și calitative.

Pentru sceptici: în proiectul cu MasterCard avem 15% din achitări făcute electronic. Această cifră este în creștere. La 6 luni vrem să ajungem la 30%, potrivit planului.

Aceleași obiective ne propunem și în acest proiect pilot. Acest proiect este importat atât din punct de vedere a transparenței, dar și pentru a moderniza transportul”, a declarat Ceban.

Astfel, terminalele mobile ale taxatorilor din troleibuze și autobuze acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless.

De asemenea, este testată și tehnologia Tap to Phone, care permite taxatorului din unitatea de transport public să utilizeze smartphon-ul din dotare pe post de terminal, oferind posibilitatea călătorilor să achite rapid și sigur plata pentru călătorie cu cardul, telefonul, smartwatch, brățara fitness sau alt dispozitiv.

Sistemul de taxare electronică va fi testat în 57 unități de transport (troleibuze și autobuze) de pe 5 rute municipale: rutele de autobuz nr. 9, 19, 26 și 33, și de troleibuz nr. 10 si 32.

Menționăm că, la începutul acestui an primarul general, Ion Ceban, a semnat două memorandumuri cu companiile de servicii financiare, MasterCard și VISA, care vor implementa un proiect-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public din municipiul Chișinău, pe o perioadă de 6 luni.

Astăzi pe străzile Capitalei circulă 40 troleibuze și 10 autobuze dotate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăților fără numerar.