Lucrările de reabilitare a Staţiei de epurare, gata în proporție de 75%

Lucrările de reabilitare a Staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Chişinău sunt gata în proporție de 75%. Potrivit primarului general Ion Ceban, după ce ani la rând problema reabilitării Staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia liniei noi de tratare a nămolului a fost tergiversată, anul trecut au fost depuse toate eforturile pentru reluarea lucrărilor.

„Astăzi stația este gata în proporție de 75 la sută. Majoritatea construcțiilor civile și lucrările de montare a noului utilaj fiind la o etapa avansată de finalizare. La fel, în cadrul contractului, este prevăzut construirea mai multor obiective tehnice noi, reabilitarea obiectivelor existente precum și modernizarea echipamentelor tehnologice, care urmează să asigure costuri operaționale reduse.

Totuși, unul din obiectivele principale îl reprezintă construcţia liniei noi de tratare a nămolului şi introducerea procesului tehnologic de fermentare anaerobă a nămolului şi deshidratarea acestuia”, a declarat acesta.

Ceban afirmă că implementarea acestor tehnologii moderne urmează să minimizeze riscul apariţiei mirosului neplăcut la obiectivele de pe teritoriul Staţiei de epurare. „După finalizarea tuturor lucrărilor de construcție-montaj, urmează cea mai importantă și complicată etapă: setarea, reglarea și punerea în funcțiune a noilor instalații cu asigurarea parametrilor tehnici operaționali prevăzuți în contract. Costul total al proiectului este de 24 mil. de euro”, a mai spus Ceban.

Amintim că proiectul este realizat în cadrul Programului de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare din municipiul Chişinău, finanţat din împrumuturile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii şi din grantul investiţional oferit de către Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Uniunii Europene.

Contractul pentru reabilitarea Stației de epurare a fost atribuit consorțiumului Passavant Energy & Environment GmbH și Ludwig Pfeiffer Hoch – und Tiefbau GmbH & Co. KG, Germania.