Situație pandemică alarmantă la Chișinău | Primarul general: în Brașov, HoReCa nu activează

Primarul general Ion Ceban spune că în România toți sunt obligați să poartă mască pe stradă, iar în Brașov, HoReCa nu activează. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi dimineață de la Primăria Chișinău.

Potrivit primarului, la Chișinău este o situație mai bună, decât în unele orașe din România.

„Ceea ce solicităm, pe lângă consolidarea instituțiilor, este să facem totul ce depinde de noi ca să diminuăm riscurile de infectare. Aceste recomandări sunt foarte simple și nu s-au schimbat până acum, timp de un an de zile. A trecut un an de când avem primul caz de Covid în RM. Medicii sunt cei care merită tot ce este mai bun. Mă închin în fața lor, dar nimic nu ar fi mai presus ca și mulțumire decât să purtăm măștile.

Mă interesează tot despre ce se întâmplă la capitolul vaccinare și solicit ca toate procedurile cu privire la vaccinare pregătite la maxim”, a declarat Ceban.

Potrivit responsabililor din Primărie, spitalele din Chișinău nu mai dispun de locuri libere pentru persoanele infectate cu COVID-19.

„Cifrele ne vorbesc despre un pronostic nefavorabil. Starea de urgență se prelungește, iar capacitatea de spitalizare e de 1.666 de paturi și 84 de paturi de triaj. Majorarea numărului acestor paturi este din contul managementului efectiv. Asistentele medicale au cedat. Ele nu au unde să se dezbrace, unde să se spele poate și au cedat pentru pacienții COVID-19, deoarece sunt foarte mulți”.

La moment, în spitalele municipale sunt internați 1.590 de pacienți cu COVID-19, dintre care 64 de pacienți sunt în stare foarte gravă, 703 pacienți în stare gravă și 777 în stare medie.