Ceban solicită revizuirea distribuției impozitelor persoanelor fizice și juridice: în buget ar rămâne 23 de milioane de lei

Problema formării bugetului municipal a fost abordată astăzi la Parlament în cadrul comisiei economiei, buget și finanțe. Primarul general Ion Ceban spune că este imposibil de făcut investiții în capitală, întrucât toți banii care trebuie să vină în bugetul municipal ajung în bugetul statului.

„Noi am făcut o solicitare cu privire la venitul municipiului Chișinău, în ultimii în comparație cu veniturile de până la reforma fiscală din 2014. Până în 2014, veniturile noastre proprii constituiau 66%. Ele erau formate din impozitul pe veniturile persoanelor fizice, care ajungeau în bugetul municipal în proporție de 100% și din impozitele plătite de persoanele juridice ajungeau 50%. Respectiv, la momentul de față noi avem 0% venituri din impozitele plătite de persoanele juridice și 50% din veniturile persoanelor fizice. Dacă să facem o comparație, până în 2014 bugetul municipal își asigura integral cheltuielile pe care le-a avut. Mai mult ca atât contribuia la bugetul de stat. La momentul de față, noi depindem cu 56% de bugetul de stat. Acești bani vin prin transferuri cu destinația specială, și asta sunt pe învățământ, fondul rutier și sănătate”, spune Ceban.

Noi am venit cu propunerea de a revedea proporția dată. Ne dăm seama că în proporție de 70% municipalitatea contribuie la țară per general. Dar propunem distribuirea defalcărilor 70% din impozitul pentru persoanelor fizice și 30% din impozitul persoanelor juridice”, a precizat acesta.

Ion Ceban spune că fără investiții, fără reparații, fără asfaltarea drumurilor din capitală, în bugetul municipalității ar rămâne câteva milioane de lei. „Ceea ce este absolut irelevant pentru orice capitală din lume. Nu există astfel de capitală în lume, nici la București, nici la Kiev, nimeni. Ce să facem cu 23 de milioane în capitală? Băcioi are peste 100 de milioane în buget”, a punctat edilul capitalei.