Decizia CNESP ar putea duce la sistarea activității microbuzelor, spune primarul general

chisinau.md

În condițiile impuse de Comisia Națională Excepțională în Sănătate Publică, probabil microbuzele din capitală ar putea să își sisteze activitatea. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă.

„Municipalitatea nu poate asigura capacitatea de 50% de umplere a troleibuzelor și autobuzelor. Noi am încercat cu tot dinadinsul să o facem la 60 la sută. Practic, tot anul împrejur am avut efectivul maxim de troleibuze și autobuze. Faptul restricțiilor impuse a micșorat numărul microbuzelor din capitală. În condițiile în care transportul public va fi restricționat, vorbesc de rutiere, probabil vor fi sistate și va pune sub presiune suplimentară pe transportul public”, a punctat edilul.

Amintim că CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale din țară, care va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică. La moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instiuțiile de învățământ.