Ex-președintele CC, CSJ și al CSM, consternat de convocarea secretă la Președinție a unui grup de magistrați

Fostul președinte al Curții Constituționale, Curții Supreme de Justiție și al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Victor Pușcaș, se arată consternat de convocarea secretă la Președinție a unui grup de magistrați. Pușcaș califică acest eveniment drept unul straniu, contrar tuturor normelor legale și în primul rând Constituției.

Juristul amintește că potrivit Legii Supreme, puterea legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin.

„Nici Președinția nu este în drept să admită careva imixtiuni îndreptate în scindarea puterii judecătorești prin selectarea unui grup de judecători, probabil loiali puterii, dar nici grupul de judecători, obligați de lege să mențină integritatea puterii judecătorești nu aveau dreptul să participe la un asemenea eveniment”, susține magistratul.

Victor Pușcaș amintește că organele de autoadministrare ale judecătorilor sunt Adunarea Generală a Judecătorilor și Consiliul Superior al Magistraturii, instituții cu care poate să colaboreze Președinția și alte autorități publice din stat.

„Se vede că organele de autoadministrare a judecătorilor sunt ignorate de Președinție. În cazul dat se vede că a fost o întâlnire secretă cu un grup de judecători. În orice caz n-am auzit și n-am citit nimic despre acest eveniment. M-ar interesa cine de la Președinție a selectat judecătorii, cine sunt acești judecători și după care criterii au fost selectați? Ce au discutat, la care ,,razborci” ne putem aștepta în viitor și multe alte întrebări”, menționează fostul președinte al Curții Constituționale.

Amintim, potrivit unei interpelări depusă de deputații PSRM, Președinția este obligată să răspundă care a fost scopul și agenda întrunirii unii grup de magistrați, cine a participat, de ce anime acești judecători au fost invitați, ce subiecte au fost supuse discuției, cine sunt angajații Administrației Prezidențiale care au participat la întâlnire, cum se corelează această ședință cu principiul separării puterilor în stat, a fost informat CSM, se află sau nu pe rol la acești judecători cauze administrative, civile sau penale unde Președinția sau persoanele din Administrația Prezidențială sunt vizați, de ce nu a fost făcută publică această întrevedere, vor mai urma astfel de ședințe cu judecătorii.