Cu ce propuneri au venit experții Ioniță, Boțan și Gîrbu referitor la bugetul municipal pentru 2021

Proiectul bugetului pentru 2021 a fost analizat la scară largă de mai mulți analiști economici. În mare parte, aceștia au declarat că bugetul este destul de bine structurat, astfel, ca cetățenii să aibă mai multe beneficii, însă, sunt și unele modificări necesare.

Expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ionița spune că orașul Chișinău trebuie să fie un campion al transformărilor. „Eu consider că ceea ce se întâmplă în Chișinău trebuie să se întâmple și în celelalte părți. Bugetul din acest an se diferențiază de celelalte bugete. 80% din buget sunt cheltuieli ordinare. Tot ce se diferențiază sunt cele 20%, cheltuieli investiționale.

Astfel, bugetul se deosebește prin patru elemente:

  • se dorește creșterea bruscă cifra cheltuielilor, acest lucru nu a fost niciodată.
  • al doilea lucru, aceste cheltuieli se majorează din contul deficitului bugetar. Așa deficit nu am niciodată.
  • Al treilea lucru este că vă bazați pe împrumuturi de dezvoltare.
  • și ultima sunt proiecte investiționale.

În opinia noastră, ceea ce s-a întâmplat în capitală în ultimii 30 de ani, s-a numit mutilarea orașului. Senzația că s-a cheltuit ceva în ultimii 30 de ani de zile este una falsă, raportând la perioada de 30 de ani”, a declarat analistul.

Ionița spune că nu este corect ca investițiile să fie din venituri, pentru că de infrastructură nouă vor beneficia mai multe persoane, ani înainte. Iar cât ține de prelungirea străzii Mircea cel Bătrîn, cei care vor avea apartamente acolo, vor trebui să achite mai mult, pentru a nu lua de la celelalte sectoare. Iar în acest sens trebuie de făcut o formală.

La rândul său, Viorel Gîrbu, expertul economic de la CALM, afirmă că atestă că majoritatea veniturilor merg pentru subvențiilor în domeniul transportului.

Acesta a sugerat ca să fie majorate taxele la transportul public, dar și la mai multe Întreprinderi Municipale.

De asemenea, analistul Igor Boțan, prezent în ședință a salutat abordările inovatori, însă sunt unele probleme mai vechi.

Noi vedem un fenomen, pe care îl discutăm de mult – deșeurile solide. Dacă mergem în curțile din preajma blocului pentru deșeurile solide, care trebuie să fie separate, nu se respectă”, spune acesta. Boțan a cerut ca primăria să vină cu politici în acest sens, astfel, oamenii să respecte sortarea deșeurile.

Mai mult, Boțan l-a întrebat pe Ion Ceban cum vede dezvoltarea municipiului, în raport cu programul electoral. „Dacă pornim de la programul electoral ce primează atunci când se fac proiecte de dezvoltare a municipalității, presiunea momentului sau influența consilierilor?.”.

Edilul a punctat că este uneori destul de greu, mai ales că nu are majoritate în CMC, însă cheia în toate discuțiile este compromisul. „Este foarte bine ca să existe o foaie de parcurs pentru toate proiecte, ca toți să înțeleagă încotro se îndreaptă primăria. Avem intervenții după caz, după emoții, unele populiste, altele mai puțin, iar cu consilierii trebuie să fie numitor comun”. Primarul a mai punctat că unele obiective le reformulează după programul electoral, iar chiar dacă este un an distanță, unele priorități trebuie schimbate, ținând cont și de evaluarea pe intern.

Cât ține de propunerea experților, Ion Ceban afirmă că toate vor fi luate în calcul și analizate, pentru a vedea care sunt posibilitățile pe viitor.