Urma bulgară în afacerile dubioase ale lui Plahotniuc

Site-ul SofiaPress.com din Bulgaria, publică un articol despre legăturile oligarhuli Bojcov cu Plahotniuc. Potrivit sursei în perioada în care oligarhul Vladimir Plahotniuc era principalul păpușar din Moldova, Chișinăul a devenit în mod neașteptat subiectul de interes din partea afaceriștilor bulgari.


După ce cazinourile și sălile de jocuri de noroc au fost interzise prin lege în fosta republică sovietică, investitorii din Sofia au intrat în activitatea de jocuri la scurt timp. Astfel, în 2018 sfera intră sub controlul cetățeanului bulgar Vasil Bozhkov – în Moldova apare „Loteria Națională”.

În primul an de afacere a fost raportate venituri de 500 milioane lei moldovenești (aproximativ 50 milioane leve bulgărești) – o sumă imensă pentru o țară de 2,5 milioane de locuitoru.

Șeful companiei care se ocupă de această afacere este un alt bulgar – Plamen Milanov. Activitățile sale în Moldova sunt obiect de interes al organelor de drept din Chisinau. Acestea consideră că Milanov a fost implicat în spălarea banilor obținuți din activități ilegale.

Atunci când vara trecutp guvernul s-a schimbat la Chișinău, iar oligarhul moldovean Plahotniuc, supranumit „regele Moldovei”, a fost nevoit să părăsească urgent țara, Loteria Națională a fost supusă unei verificări minuțioase din partea autorităților fiscale moldovenești. Până în prezent nu există informații din anchetă.

Plahotniuc a fugit, iar cumpărătorii bulgari ai celei de-a doua mari bănci, Moldinconbank, au rămas cu mari probleme pe cap. La urma urmei, această afacere coincide practic cu apariția la Chișinău a oamenilor șefului bulgar de jocuri de noroc Vasil Bozhkov. În 2019, structurile unui alt antreprenor bulgar, Ognyan Donev, au cumpărat cu o sumă mică un bun problematic, care a fost confiscat cu forța de la proprietarul anterior.

Moldova nu crede în astfel de coincidențe: într-o perioadă atât de scurtă, două companii străine intră în cea mai profitabilă sferă de afaceri, fără acoperire politică la cel mai înalt nivel – un adevărat non-sens în realitățile economice actuale.

La Chișinău, la diferite niveluri, două tranzacții – o bancă și o loterie – sunt asociate cu fugarul Plahotniuc, care folosește principalele resurse financiare de care se ocupă Plamen Milanov – persoana care se ocupă  atât de bancă, cât și de loterie – să lucreze fără impedimente.

SURSA: Sofia Press