Guvernul alocă bani pentru Găgăuzia și Ialoveni, unde mai multe case și terenuri au fost inundate

Guvernul va aloca 2 milioane 62 mii lei pentru compensarea pagubelor în urma ploilor torențiale de la sfârșitul lunii septembrie curent, care au distrus mai multe localități din UTA Găgăuzia.

Potrivit Comisiei pentru situații excepționale, au fost grav afectate mai multe case și terenuri din diferite localități, inclusiv din orașul Comrat. De asemenea, au fost avariate 2 km de rețea de gazificare și peste 1 km de drumuri locale. Mijloacele financiare vor acoperi pagubele proprietarilor a căror case necesită a fi demolate sau au fost defectate parțial în urma inundațiilor. În total, au fost avariate 45 de locuințe, 8 dintre care nu mai pot fi reparate și urmează a fi demolate. Pentru aceste familii urmează a fi procurate alte case sau construite altele noi.

 „Suntem în prag iarnă și este necesar ca foarte operativ să le asigurăm un loc de trai familiilor care au avut de suferit. Contăm și pe sprijinul autorităților publice locale să identifice resurse suplimentare pentru compensarea pagubelor necesare în acest context. De asemenea, este foarte important să continuie investigarea cazului pentru a identifica motivul în urma căruia a avut loc inundarea unui așa număr de mare de case”, a precizat Ion Chicu.

Amintim că în urma precipitațiilor din 29 septembrie 2020, premierul a efectuat o vizită în orașul Comrat, unde s-a documentat despre situația existentă. În urma indicațiilor, pe parcursul a 2 zile au fost curățate și evacuate 500 tone de nămol și a fost restabilită complet rețeaua de gaze. Suplimentar, Guvernul a alocat 1,8 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru curățarea albiei râului Ialpug și amenajării unui dig de protecție în orașul Comrat.

Totodată, astăzi Comisiei pentru Situații Excepționale a decis alocarea unui ajutor financiar în sumă de 600 mii lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru reparația rețelelor electrice interne a Liceului Teoretic ”Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni. În urma ploilor, a fost deteriorat acoperișul, sălile de studii și toate rețelele electrice. „Aici învață peste 500 de copii, trebuie să facem tot posibilul pentru a restabili acest obiectiv”, a menționat premierul Ion Chicu.

De asemenea, membrii CSE au aprobat acordarea unui ajutor sub formă de materiale de construcție necesare pentru lichidarea consecințelor ca urmare a ploilor puternice din 13 octombrie, în satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Materialele de construcție vor fi destinate pentru reabilitarea acoperișului clădirii primăriei, a grădiniței, dar și a 5 case din localitate.