Maia Sandu – „a băut apă din fântâna în care a scuipat”

Incredibilul s-a întâmplat, Maia Sandu s-a adresat celor cinci participanți la cursa prezidențială cu o solicitare, o propunere. De fapt, „a băut apă din fântâna în care a scuipat”. Pentru că până la alegeri, toți politicienii apropiați PAS, liderii partidelor de dreapta, au fugit de bunătatea ei. De ce nu a apelat la cea de-a șasea candidată Violeta Ivanov pentru a completa lista? Fie din invidie feminină, fie pentru că îl suspectează pe candidatul „Partidului Șor” de colaborare cu Igor Dodon. Oare cooperează Violeta cu socialiștii mai strâns decât Maia la vremea ei?

Esența propunerii Maiei este să nu se certe! Adică să nu amestece unul cu celălalt și să se concentreze împreună asupra luptei împotriva singurului dușman pentru toți – Igor Dodon. Dar de ce acum? Candidatul Andrei Năstase i-a propus același lucru în urmă cu cel puțin o jumătate de an, iar Tudor Deliu chiar înainte de începerea campaniei electorale. Maia a răspuns apoi fiecăruia în felul ei, rece și arogant. Ce s-a întâmplat, ce a forțat-o pe Maia Sandu să se căiască? De ce este necesar să se unească chiar acum, cu două săptămâni înainte de alegeri?

Nu este dificil să ne dăm seama care este problema, deși Maia nu a dorit să dezvăluie esența întrebării principale în scrisoarea ei de inimă. În primul rând, există un pericol clar de pierdere. Nu numai ultimul sondaj de opinie al Asociației Sociologilor și Demografilor, ci toate studiile sociologice publice și private indică faptul că Sandu este cu 5-8% în spatele lui Dodon, iar această diferență va rămâne probabil în runda finală. În al doilea rând, diaspora o presează. Recent, pe rețelele de socializare, unul dintre liderii informali ai diasporei europene, fostul deputat Mihai Druță, a propus o singură modalitate de a câștiga – un proiect de acord între candidații de dreapta, a cărei esență a și fost transmisă în scrisoarea Maiei.

Vor fi de acord candidații de dreapta, „scuipați” anterior de Maia, să se întâlnească cu ea înainte de primul tur al alegerilor? Nu, desigur, și nu este nimic de explicat aici, este prea târziu să facem ceva împreună, în timp ce toată lumea este pentru sine. Candidații de dreapta vor avea milă de Maia și își vor cere electoratul să voteze pentru liderul PAS în turul doi? Din motive de vizibilitate, unii dintre ei pot declara sprijin. Dar este deja clar că nimeni nu o va ajuta în mod deschis pe lidera PAS prin canalele lor interne de partid. De ce?

Ideea nu este în antipatia tradițională a candidaților de dreapta unul față de celălalt, sau în egoismul caracteristic intelectualității. Problema este în „bunătatea” Maiei Sandu, care de fiecare dată se transformă în trădare și înșelăciune vizavi de dreapta politică. Deci, cel mai probabil, dreapta o să-i asigure statutul Maiei ca lider unic și inviolabil în conformitate cu dorința sa cea mai profundă. Adică o vor amăgi.

sursa: politics.md