DETALII despre dosarul în care sunt implicați Usatîi, Platon și Plahotniuc

tv8.md

Renato Usatîi, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon sunt băniți de autoritățile ruse de trafic de droguri. Viceministrul rus de interne Serghei Lebedev a declarat într-un interviu pentru ziarul “Kommersant” că banii obținuți din vânzarea stupefiantelor puteau fi spălați prin băncile implicate în Laundromat.

Anchetatorii ruși susțin că au dovezi incontestabile ale implicării lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi în scoaterea ilegală a valutei din Federația Rusă. Totodată, există probe care demonstrează participarea lor la transportarea drogurilor din Maroc în Rusia și Uniunea Europeană.

Lebedev a mai declarat că în timpul anchetei s-a stabilit că în perioada anilor 2013-2014, proprietarul băncii moldovenești Moldindconbank, Veaceslav Platon, împreună cu fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, și cetățeanul rus Alexandr Korkin au elaborat o schemă de scoatere a banilor de la clienții diferitor bănci din Rusia. Pentru a pune în aplicare planul, a fost atras și politicianul moldovean Renato Usatîi.

Unii dintre cei care au reușit să fugă declară că sunt victime ale persecuției politice. Vă asigur că nu este așa. Faptul că persoanele implicate în aceste acțiuni penale sunt politicieni nu conferă în sine o culoare politică acestei anchete”, mai spune Lebedev.

Amintim că Renato Usatîi, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon au fost anunțați în căutare internațională de către autoritățile ruse.