Guvernul a identificat un sediu temporar pentru angajații Filarmonicii

dse.md

Incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost lichidat în totalitate. La momentul actual, se iau măsuri de înlăturare a pericolului existent, evacuarea bunurilor rămase, a documentelor contabile și colecției din bibliotecă. Despre aceasta șeful IGSU, Mihail Harabagiu, a anunțat în cadrul unei ședințe la Guvern, convocată de premierul Ion Chicu.

Potrivit autorităților, în următoarele zile va fi efectuată expertiza tehnică a pereților clădirii, iar în funcție de rezultate, se va decide asupra următoarelor scenarii: demolarea sau restabilirea edificiului. În cazul deciziei de demolare completă, aceasta va fi efectuată până la iarnă.

Participanții la ședință au discutat despre asigurarea activității de mai departe a colectivului artistic al Filarmonicii. A fost identificat un sediu temporar pentru angajații instituției culturale, care dispune și de o sală pentru repetiții. În caz de necesitate, va fi analizată opțiunea desfășurării pregătirilor pentru concerte în una din sălile Palatului Republicii.

Guvernul, în scurt timp, va lansa un amplu proces de consultări cu societatea privind viitorul proiect al Filarmonicii Naționale. În urma consultărilor, se va anunța concursul pentru elaborarea proiectului tehnic al noului obiectiv cultural și vor fi demarcate lucrările de construcție.

Premierul a menționat că Guvernul va aloca resursele necesare pentru înlăturarea consecințelor acestei tragedii. Oficialul a mai declarat că a primit mai multe mesaje de sprijin din partea cetățenilor și ambasadorilor acreditați în țara noastră, care și-au manifestat intenția de a contribui la edificarea patrimoniului cultural. În acest sens, a fost deschis un cont bancar pentru transferul mijloacelor bănești sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

video: facebook.com
video: noi.md