Mai mulți agenți economici, debranșați: Ceban: Ca să construiești o stație de preepurare, costă mult mai scump decât să plătești amenzi lunar

publika.md

Pe lângă faptul că se analizează probele de apă și aer de la agenții economici, Primăria Chișinău se clarifică pe partea economică cu Apă Canal, în cazul problemei cu mirosul neplăcut din capitală. La acest subiect a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul emisiunii UNInterviu de la UNIMEDIA.

Eu nu vreau să cred că este un funcționar interesat în suprataxarea acestor agenți economici, pentru că de fapt, avem 47 de agenți economici, care încalcă grav standardele în acest domeniu. În unele cazuri, pe partea de grăsimi la o companie care se ocupă cu prelucrarea peștelui, nivelul de grăsimi depășește norma de 2000 de ori. Dacă ne referim la acești 47 de agenți economici, la ei lipsesc părțile componente de finalizare a procesului de conducere. Adică stațiile de preepurare pe care trebuie să le aibă. Pentru faptul că ei aruncă aceste lucruri în canalizare, ei sunt suprataxați. Lor le convine, pentru ca să construiești o stație de preepurare, costă mult mai scump decât să plătești aceste amenzi lunar.

Noi avem câteva strategii. Astăzi au fost debranșați câțiva agenți economici. Unul e producător de patiserie, altul e producător de produse de pește. Au fost deconectați în sens de preîntâmpinare. Iată prescripția, iar dacă veți încălca în continuare, veți fi sancționați într-un fel sau altul. Noi trebuie să înțelegem că aceste investiții nu le pot face în decurs de 2 săptămâni sau o lună”, a precizat edilul.

Ceban spune că acești agenți economici vor avea timp pentru a face modificări. „Dar asta nu înseamnă că noi nu vom debranșa”, a subliniat primarul, care punctează că va implica și organele de drept.