Perju: Agricultorii, care au suferit pierderi din cauza secetei, își vor ridica banii în două săptămâni din ziua depunerii dosarului

Agricultorii își vor putea ridica banii acordați de Guvern pentru compensarea pierderilor din cauza secetei în două săptămâni din ziua depunerii dosarului. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii, Ion Perju, în cadrul emisiunii ”Acces direct” de la NTV Moldova.

Ministrul a declarat că cererile de primire a ajutorului financiar trebuie depuse la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

„Perioada de la depunerea dosarului și până la primirea banilor va dura nu mai mult de două săptămâni”, a spus Perju.

Compensațiile pentru fiecare hectar afectat de secetă sau grindină vor varia între 1100 lei și 3800 de lei. Acestea s-au majorat după ce Guvernul a decis să crească de la 200 de milioane până 300 de milioane de lei suma alocată în Fondul de intervenție și plăți în agricultură destinată compensațiilor pentru pierderile înregistrate în urma calamităților naturale asupra recoltei anului 2020.

Banii vor f alocați în funcție de cuantumul valoric per cultură raportat la unitatea de suprafață. De exemplu, câte 3800 de lei la hectar se vor aloca pentru culturile pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșuni. Câte 2100 de lei la hectar vor fi alocați pentru rapiță. Compensația pentru fiecare hectar de grâu afectat va fi de 1500 de lei, iar pentru orz – de 1530 de lei. Pentru reînsămânțarea terenurilor agricole vor fi alocați câte 1620 de lei de hectar.