Proiectul privind conceptul privind comerțul ambulant, votat în CMC

Proiectul privind conceptul privind comerțul ambulant a votat astăzi în Consiliul Municipal Chișinău. După o serie de întrebări și răspunsuri, 44 de consilieri s-au exprimat pentru acest proiect propus de primarul Ion Ceban.

Conceptul a fost consultat public de două ori, astfel, potrivit raportorului, s-au luat în considerare aproximativ toate solicitări. Ulterior, regulamentul privind amplasarea gheretelor urmează să fie suspus consultărilor în timpul apropiat.

Potrivit lui Ion Ceban, în concept se stabilește o formulă de amplasare, taxe și licitații. Astfel, dacă acum proprietarii de gherete plătesc 100 – 150 de lei pentru metru pătrat lunar, acum, această taxă urmează să aibă o altă medie de calcul.

Astfel, conceptul vine să reglementeze și aspectul vizual și arhitectural.

Cât ține de ține licitații, acestea urmează să fie efectuate în două etape. Dacă solicitantul va respecta toate cerințele, acesta va trece în a doua etapă. Astfel, se va evita monopolul”, spune edilul.

De asemenea, conceptul prevede două etape de tranziție. Astfel, aplicarea conceptului și regulamentului vor fi aplicate mai întâi pe străzile principale, după care pe străzile secundare din sectoare.

Amintim că potrivit primarului Ion Ceban, până acum au fost evacuate circa 600 de gherete iar cele instalate recent, pentru perioada estivală, vor fi scoase în octombrie.