Ceban: Multe proiecte de reparație a străzilor trebuie să treacă prin CMC, iar în unele cazuri este un proces birocratic

Reparația multor străzi din capitală este în mâinile consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit primarului general Ion Ceban, mai multe proiecte trebuie să treacă inițial prin CMC, cum ar fi strada 31 august.

Pe 31 august avem o epopee întreagă, dar nu vreau să dau vina pe cineva. De jumătate de an, experții se chinuie să găsească o soluție pe partea tehnică, acum trebuie să mergem în consiliu, partea juridică și să fie lansate licitațiile”, a declarat primarul.

Edilul speră că nu va fi restricționat sau întins programul municipal de reabilitare a drumurilor pe termen lung.

Noi trebuie să construim drumuri noi, noi trebuie să le reabilităm pe cele care sunt cu probleme, noi trebuie să intervenim pe sisteme fluviale, pe poduri, noi acum suntem în expertiză a podurilor. Drumurile care trebuie să fie întreținute, trotuarele care sunt în situația care sunt. Eu tare sper ca toți consilierii municipali vor răspunde pozitiv. Bani în buget sunt puțini. Avem deschidere pe partea de alocații de la BERD, de la BEI, de la alți parteneri. Asta pentru foarte mari. Putem să ne împrumutăm pe proiecte mai mici de la băncile comerciale de la noi”, spune Ceban.

Ion Ceban s-a referit și la curțile de bloc, care în prezent sunt reparate câte 20-50 anual.

„Asta nu înseamnă că dvs. simțiți. Sunt mii de curți în Chișinău. Avem un program, am făcut, arată decent. Ca să nu avem întrebări peste un an sau 7 de ce este așa cum este”.

Cât ține de celelalte străzi din capitală, în unele cazuri, procesele birocratice înving timpul.

Este vorba despre 31 august, Creangă, Tighina, dar suntem în proceduri juridice tâmpite, abia acum am ajuns la un contract de rezoluțiune pe Creangă. În mod normal, pentru lucrările pe care le-am avut acolo, trebuia să avem un proces de primire-predare a lucrărilor. În acest sens, am lansat o licitație publică pentru apeduct și canalizare, care nu era prevăzut în proiectul inițial. Abia săptămâna trecut am ajuns la acest acord de rezoluțiune, care ne permite fizic reabilitarea străzii Creangă”, a conchis acesta.