Guvernul Orban riscă să fie demis | Autoritățile române ar fi mimat licitația pentru echipamentul donat Republicii Moldova

Un scandal uriaș cu tangențe la ajutorul umanitar acordat Republicii Moldova este pe cale să apară în România. Acuzațiile de corupție ar putea duce la demiterea Guvernului Orban prin depunerea unei moțiuni de cenzură.

Ministerul Sănătății de la București este acuzat de mimarea licitației pentru procurarea echipamentelor și dezinfectanților, care au fost donate Republicii Moldova. Presa din România scrie că una dintre firmele favorizate este chiar Unifarm, compania Ministerului Sănătății. Sursele din piață au susținut că licitația a fost ”aranjată” pentru Unifarm. Nu s-a mai ținut cont de nici un standard european, nici de conformitate a dezinfectanților, nici de achiziție publică.

La rândul său, ministrul român al Sănătății, Nelu Tătaru, a respins aseară la un post de televiziune din București toate acuzațiile. Tătaru a declarat că reforma în Sănătate pe care vrea să o facă va duce la desfacerea caracatiței din tot sistemul medical. Întrebat dacă se teme de o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Orban, Tătaru a răspuns: „Am trecut de o pandemie, credeți că ne poate fi teamă de ceva?”

La începutul lunii mai, Republica Moldova a primit un ajutor umanitar în valoare de 3,5 milioane de euro donat de Guvernul de la București și care constă din jumătate de milion de măști de protecție, 50 de mii de combinezoane, medicamente și consumabile.