Piața Centrală ar putea fi modernizată din august

Lucrările de modernizare a Pieței Centrale ar putea începe în luna august, a declarat primarul general al capitalei, Ion Ceban, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR.  

Potrivit edilului, modernizarea implică patru etape, începând cu zona externă, inclusiv scoaterea gheretelor. 

O altă problemă care ar putea fi întâlnită este cea a terenurilor private. Din 5,5 h, 2 sunt privatizate.

Noi vom face diferite demersuri la autorităţi, deja am dispus un audit intern. Există voci care spun că ar trebui să mutăm piaţa din acest loc. Inclusiv și trotuare sunt privatizate. […] Nu putem să răscumpărăm tot şi nici să mutăm pe toţi din Piaţa Centrală. Trebuie să găsim soluţii intermediare”, a spus Ion Ceban. 

Conceptul presupune reabilitarea mai multor puncte strategice:

  • Amenajarea pe str. Armenească și str. Tighina a unei parcări publice, care va fluidiza traficul, precum și va crea un aspect estetic zonal în proximitatea Pieței;
  • Se analizează posibilitatea proiectării și organizării unei parcări cu plată pe strada Mitropolit Varlaam, zona între strada Bulgară și strada Armenească, pentru un număr de 50-60 de mașini; 
  • La intrarea în Piața Centrală vor fi instalate panouri informativ-interactive, unde vor fi plasate informații actualizate privind locurile comerciale disponibile, costul locațiunii și localizarea acestora.

După modernizarea Pieței Centrale, cifra de afaceri ar putea crește cu peste 1 milion de lei pe lună, potrivit lui Ion Ceban.

Proiectul Conceptului de modernizare a întreprinderii municipale este publicat pe pagina web oficială a Primăriei, pentru discuții publice.