Comisia de analiză a ofertelor a votat în unanimitate propunerea lui Ion Ceban privind procurarea autobuzelor noi

După două luni de activitate, Comisia municipală creată pentru a analiza ofertele cu privire la procurarea de autobuze și troleibuze, a ajuns la un numitor comun. Membrii Comisiei au votat în unanimitate propunerea primarului Ion Ceban, în acest sens.

Ulterior, aceste propuneri urmează să fie votate în Consiliul Municipal Chișinău. Dacă vor trece de CMC, urmează să se treacă la însăși procesul de achiziționare.

Potrivit primarului general Ion Ceban, microbuzele de pasageri ar putea să dispară de pe străzile capitalei până în 2022, iar unități vechi să nu mai existe în parcurile de troleibuze și autobuze.

Mai mult, o petiție care demonstrează necesitatea stringentă a troleibuzelor și autobuzelor a fost semnată de toți primarii de suburbii. Astfel, totul depinde votul din CMC.

Potrivit constatărilor celor din Comisie, ceea ce privește calitate materialului rulant din sistemul de transport public a municipiului Chișinău se constată că acesta în mare parte este învechit și nu corespunde standardelor minime de calitate, singura excepție reprezentând-o Î.M. RTEC care dispune de circa 267 de troleibuze de tip nou. Vârsta medie a unităților de transport public este de 18 ani pentru maxi-taxi, 14 ani – autobuze și cca. 8 ani – troleibuze.

În ceea ce privește indicatorii de comoditate se constată că numărul mediu de călători per unitate în municipiul Chișinău este de cel puțin 2 ori mai mare ca media europeană, iar în cazul rutierelor aceasta depășește media europeană de 3 ori.

Amintim că în martie curent, primarul Ion Ceban a propus procurarea de autobuze, însă CMC a refuzat oferta. Edilul capitalei a catalogat acest fapt ca fiind interese politice din partea unor fracțiuni din CMC.

Precizăm că municipalitatea are nevoie de 200 de autobuze noi, 25 de troleibuze articulate și 30 nearticulate.