Expert: Tranzacţiile pe piaţa imobiliară sunt în creştere spectaculoasă

În plină pandemie de coronavirus, moldovenii continuă să cumpere tot mai activ apartamente, dar cu un interes mai scăzut față de creditele ipotecare. Cu toate acestea, consideră economistul Veaceslav Ioniţă, băncile oferă tot mai multe oportunități de finanțare pentru cetățeni, iar volumul creditelor ipotecare în februarie 2020 au atins cota de 6,5 miliarde de lei, record absolut pentru sistemul bancar.

Contractarea noilor credite ipotecare este similar cu cel din 2019, dar piața imobiliară crește mult mai rapid, din acest motiv băncile rămân în urma pieții imobiliare”, a scris într-o analiză publicată pe blogul său.

Economistul citat constată că, în primul trimestru al anului 2020, vânzările/procurările de apartamente au fost de 7354, record absolut pentru perioada ianuarie-martie.

Vânzările din primele trei luni ale anului curent au fost cu 60% mai mari decât în perioadele similare ale anilor precedenți.Conform datelor Agenției Serviciilor Publice, tranzacțiile pe piața imobiliară din Moldova cresc pentru al 14-lea trimestru consecutiv. Drept rezultat în valori anuale, piața imobiliară a trecut pentru prima dată de 30 de mii de apartamente anual, înregistrând în primul trimestru a anului curent – 31029 de apartamente vândute/cumparate pentru ultimele 12 luni. Acest volum de tranzacții este dublu față de vânzările tradiționale anuale ale Moldovei din ultimii zece ani”, consideră Veaceslav Ioniţă.

200409_Imobiliare_01
200409_Imobiliare_02
200409_Imobiliare_03
200409_Imobiliare_04