Val de dosare penale în România pentru persoanele care nu s-au izolat la domiciliu după revenirea în ţară

Val de dosare penale pentru români în ultimele zile pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării. Cele mai multe amenzi au fost aplicate de către inspectorii sanitari din Neamț și Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare dintre aceste județe, cu valoare de 210 000 lei (NT), respectiv 134 000 lei (HD).

Un bărbat care s-a întors din Roma în urmă cu 2 zile a fost găsit într-un autobuz STB, fără să îi pese că ar putea infecta şi alte persoane. Bărbatul prezenta febră, tuse, dar şi ameţeli, toate fiind simptome specifice infectării cu virusul COVID-19. Procurorii de la Sectorul 3 au deschis un dosar penal pe numele bărbatului pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

O altă persoană a revenit în România la data de 15.03.2020 dintr-o zonă galbenă a Olandei și, la fel, nu s-a autoizolat la domiciliu.

Alt cetățean din com. Cristeşti jud. Mureş, diagnosticat cu infecţie COVID-19, a ascuns cu cine a intrat în contact.

La data de 11 martie 2020, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a impus izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, pentru două persoane din municipiul Rm. Vâlcea, întrucât proveneau din una din zonele de risc de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, din Italia. Cu toate că le-a fost adusă la cunoştinţă obligaţia de a nu părăsi domiciliu, în data de 17 martie 2020, D.A.G. şi D.I. au părăsit locuinţa, deplasându-se pe raza municipiului Rm. Vâlcea pentru a efectua cumpărături şi alte activităţi.

O altă persoană care s-a întors din Italia nu a declarat că vine dintr-o zonă de risc major, iar după ce a ajuns în mun. Cluj-Napoca nu a rămas în autoizolare la domiciliu ci a intrat în contact cu mai multe persoane, fiind ulterior depistată pozitiv la testul pentru coronavirusul gripal COVID-19, iar în urma anchetelor epidemiologice efectuate s-a constatat că una dintre persoanele cu care a intrat în contact a fost depistată, de asemenea, pozitiv cu coronavirusul gripal COVID-19.

În satul Berceni, com. Berceni, jud. Prahova, o persoană care avea obligația de a se afla, în izolare, la domiciliu, fiind recent întoarsă din Italia, provincia Como, localitatea Chiassa – zonă aflată în carantină din cauza coronavirusului gripal COVID -19, nu a respectat măsura impusă pentru prevenirea răspândirii virusului.

Totodată, au fost pornite dosare penale pentru 12 persoane care nu au mai fost găsite la adresele de domiciliu, pe raza Sectorului 4 Bucureşti

Autorităţile române reamintesc că, în cazul în care o persoană călătorește într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus din zonele de risc rosie/galbenă, la revenirea în țară ramane obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

sursa: romaniatv.net