Primul DECES în R. Moldova din cauza coronavirusului

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat despre primul deces în Moldova din cauza coronaviruslui. Pacienta de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hâncești, a decedat în această noapte la Spitalul Clinic Republican (SCR).

Femeia a revenit din Italia (Padova) și s-a aflat timp de o săptămână în satul său natal. Ulterior a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, cu infecție respiratorie acută și cu pneumonie bilaterală, iar în data de 15 martie starea ei s-a agravat, pacienta fiind transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Femeia suferea de boli cronice, precum hipertensiune de gradul 2 și diabet zaharat de tip 2.

Au fost patru zile și patru nopți de luptă pentru viața acestei paciente. Ea a fost la respirație dirijată două zile, printre care o zi și jumătate – a fost intubată”, a declarat directorul SCR.

Medicul a făcut apel din nou către populație să respecte regimul de autoizolare. 

Ministrul a îndemnat repetat populația la responsabilitate și la abținerea de la deplasările inutile. 

Această pierdere de viață umană trebuie să ne solidarizeze la nivel de societate, dar totodată, ar trebui să determine și mai mult sistemul medical, pentru a continua acordarea asistenței medicale și să lupte pentru fiecare viață – care este valoroasă pentru noi”, a declarat Dumbrăveanu.

Noul coronavirus s-a răspândit din China în 159 de țări și teritorii. În întreaga lume au fost confirmate peste 198.600 de cazuri. Aproape 8.000 de oameni au murit, în timp ce peste 82.770 s-au vindecat. În Italia au fost înregistrate peste 2,5 mii de decese, iar în țara vecină Ucraina – două decese.