Mesajul premierului Chicu în legătură cu evoluția COVID-19 în Moldova

Primul ministru Ion Chicu a postat un mesaj pe Facebook, după ce în Republica Moldova s-au confirmat încă două cazuri de coronavirus, în total trei persoane infectate. În acest sens au fost luate mai multe măsuri: închiderea școlilor și grădinițelor, anularea curselor din și înspre Italia, sistarea manifetațiilor, concertelor și spectacolelor teatrale.

„Deoarece lucrurile în privința virusului ”COVID19” evoluează foarte rapid, pe parcursul zilei de astăzi a fost necesar să întreprindem mai multe acțiuni, menite să minimizeze efectele acestei epidemii.

Vreau din start să cer scuze cetățenilor noștri, indiferent unde se află în acest moment, pentru dificultățile cu care Vă confruntați. Inclusiv, în urma deciziilor adoptate de noi astăzi.

Știu că Vă afectează enorm suspendarea procesului educațional în școli și grădinițe, or în marea majoritate a cazurilor nu aveți în grija cui să lăsați copiii.

Știu că mulți dintre Dumneavoastră sunteți prinși prin gări și aeropoarte în Italia, sau alte țări, și nu puteți ajunge acasă.

Știu că foarte mulți dintre Dumneavoastră sunteți profund îngrijorați de aceaste evoluții.

Dar noi suntem în situația să adoptăm unele măsuri extrordinare, pentru a proteja cetățenii de acest pericol. A trebuit să luăm decizia grea de a anula zborurile spre Chișinău din Italia și din țările afectate de virus. A trebuit să anunțăm vacanță. A trebuit să anulăm spectacole, concerte sau întruniri.

Împreună cu colegii întreprindem toate măsurile necesare și recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Vă rog să manifestăm maximă înțelegere și responsabilitate.

Este evident că suntem abia la început de cale în confruntarea acestui pericol pentru sănătatea și viața oamenilor. Am toată încrederea, însă, că dacă rămînem uniți cu toții, vom reuși să depășim primejdia. Vă mulțumesc tuturor pentru înțelegere și cooperare!

Vreau să mulțumesc din suflet medicilor noștri și tuturor lucrătorilor medicali pentru munca și atitudinea manifestată în această perioadă grea. Admirăm profesionalismul și devotamentul Dumneavoastră țării și poporului!”, a scris premierul.

Vezi și: http://today.md/2020/03/10/anunt-de-ultima-ora-cursele-aeriene-din-si-in-italia-anulate/

http://today.md/2020/03/10/oficial-de-miercuri-scolile-si-gradinitele-din-tara-isi-sisteaza-activitatea/

http://today.md/2020/03/10/ministerul-sanatatii-confirma-alte-doua-cazuri-de-covid-in-rm-video/