A fost dat start concursului pentru patru funcții în cadrul CSM

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Regulamentul privind inițierea concursului pentru alegerea a patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Președintele comisiei, deputatul Vasile Bolea, a declarat că cei patru membri ai CSM urmează să fie aleși din rândul profesorilor titulari de drept.

Acest regulament a fost îmbunătățit pentru a da o mai mare marjă de transparență concursului. De asemenea, candidații vor fi obligați să prezinte declarația pe avere și interese pentru anul 2019”, a declarat deputatul.

Bolea a precizat că deputații PAS din comisie nu au susținut proiectul. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a solicitat ca acest concurs să fie organizat de o comisie specială, potrivit unui proiect de lege înregistrat acum două zile în Parlament.

Toate aceste încercări sunt doar pentru a trage din timp și a bloca activitatea CSM”, a declarat Bolea.

Legea cu privire la CSM, votată la sfârșitul lui decembrie 2019, a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. Potrivit legii, în timp de 30 de zile de la intrarea în vigoare a documentului trebuie organizat acest concurs.

Experții Comisiei de la Veneția au salutat numirea de către majoritatea deputaților a 5 membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari. Comisia a recomandat ca să fie propuși candidații din anumite structuri externe, care nu sunt sub control guvernamental, cum ar fi facultățile de Drept sau Uniunea Avocaților.