Directorul unei companii sociologice critică dur metodologia folosită de sondajul IRI din noiembrie

obiettivoscuola.it

Statisticianul Mihai Bologan aduce critici dure ultimului sondaj de opinie prezentat de Institutul Republican Internațional (IRI). În opinia lui, rezultatele acestui studiu sunt dubioase, deoarece un respondent putea oferi la aceeași întrebare două sau trei răspunsuri.  

O nouă inovație în materie de prezentare a datelor din sondaje: ești întrebat – în ce politician ai cea mai mare încredere, dar poți da până la 3 opțiuni. În mediu, un respondent a ales 1,6 opțiuni, adică din 2 respondenți, unul alegea un politician, altul – doi politicieni, iar răspunsurile s-au pus toate în aceeași oală și s-au calculat procente, chiar dacă preferințe unor respondenți erau clare și țineau doar de un politician, iar alții puteau alege 2 sau 3”, spune Bologan. 

Expertul afirmă că, din punct de vedere statistic, importanța respondenților cu mai multe răspunsuri a crescut în eșantion și deja denaturează structura eșantionului, respectiv reprezentativitatea rezultatelor.

Metodologia utilizată de IRI, susține expertul, denaturează rezultatele.  

În rezultat, avem un 24% egal între Igor Dodon și Maia Sandu, ceea e un rezultat alterat de metodologia utilizată. Toate sondajele, inclusiv și BOP-ul făcut de noi arată o anumită diferență între cei doi politicieni, mai mică sau mai mare. O diferență care există și ar putea crește din moment ce doamna Sandu nu mai deține o funcție publică înaltă”, susține expertul.

Eu nu prea cred în egalitate sau diferențe de 0,1%, dar fiecare are dreptul să fie informat corect”, a conchis expertul.

sursa: politics.md