Ion Chicu, despre circulația autoturismelor cu numere transnistrene

publika.md

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi, 20 ianuarie, după ședința de la Președinție, că Ucraina a înștiințat autoritățile Republicii Moldova că, din 1 aprilie 2020, autoturismele cu numere de înregistrare transnistrene nu vor mai fi admise pe teritoriul statului vecin. 

Am fost notificați de colegii din Ucraina că, de la 1 aprilie, nu vor mai admite autoturisme cu numete vechi”, a spus Chicu.

Șeful Guvernului a explicat că instituțiile responsabile ale statului au decis să aplice în regim de testare acest mecanism. 

Respectiv, colegii din instituțiile statului, timp de 10 zile, au testat cum va funcționa în cazul în care mașinile nu trec. Ce va fi după 1 aprilie, când colegii din Ucraina nu vor permite trecerea hoatrului a autoturismelor cu numere transnistrene, vom vedea”, a menționat premierul. 

Șeful Guvernului a îndemnat opinia publică și presa să nu folosească în acest caz cuvinte de genul ”șantaj” sau ”cedare”. 

”Dar șantaj, cedare nu putem folosi aici”, a spus Chicu. 

Șeful Guvernului a amintit că, Chișinăul a oferit cetățenilor din Transnistria posibilitatea de a înregistra autoturismele cu numere neutre ca să poată circula în alte țări. 

La intervenția președintelui țării, Igor Dodon, problema tranzitării regiunii transnistrene de către automobilele cu numerele de înregistrare moldovenești a fost soluționată. În cadrul unei discuții telefonice cu liderul de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselskii, s-a convenit ca să fie identificate soluții de urgență pentru a nu permite înrăutățirea situației legate de circulația transportului și eventualele dificultăți pentru cetățeni.

Potrivit lui Dodon, cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului nu trebuie să fie afectați, iar în rezultatul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol toate subiectele și situațiile dificile vor fi soluționate.