Premierul Chicu: Actualul Cabinet de miniștri se va concentra definitiv pe problemele social-economice

Dialogul dintre Guvern și comunitatea de afaceri este esențial pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. De aceea actualul Cabinet de miniștri se va concentra definitiv pe problemele social-economice, iar aproape 40% din agenda Guvernului este destinată întâlnirii cu investitorii. Declarația aparține premierului Ion Chicu și a fost făcută la ședința de miercuri a Consiliului Economic creată pe lângă prim-ministru.

Obiectivele prioritare pe această dimensiune sunt crearea unui climat de afaceri predictibil, care securizează investițiile. Guvernul va susține crearea locurilor de muncă și investițiile în modernizarea economiei.

Vom avansa rapid pe reforma justiției și ne vom focusa atenția pe dezvoltarea infrastructurii. Acestea sunt și cele mai importante cerințe ale investitorilor străini care sunt gata să dezvolte afaceri în țara noastră”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a enumerat un șir de inițiative ale Guvernului, menite să încurajeze activitatea antreprenorială, precum investițiile masive în infrastructura rutieră programate pentru anul 2020, sau instituirea funcției de Avocat al Antreprenorului, care are misiunea de a simplifica și eficientiza procesul de gestionare a afacerilor în Republica Moldova.

În context, prim-ministrul a îndemnat antreprenorii să se implice activ și să vină cu propuneri și sugestii care ar spori calitatea dialogului dintre mediul de afaceri și autorități.

Reprezentanții asociațiilor de business și ai mediului de afaceri au enumerat un șir de  acțiuni ce ar putea îmbunătăți climatul de afaceri, printre care: diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA, plafonarea tarifelor la achitările online, amenințările generate de activitatea antreprenorială pe patentă, susținerea plăților electronice, digitalizarea serviciilor medicale, demonopolizarea serviciilor oncologice, crearea normelor menite să elimine risipa alimentară, transparența activității CNAM etc. 

În finalul ședinței, premierul Chicu a menționat că a luat act de toate ideile generate de participanții ședinței și a cerut secretariatului Consiliului să includă temele abordate în Planul de Acțiuni pentru anul 2020. 

La ședință au participat circa 90 de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai instituțiilor partenere în dezvoltarea Republicii Moldova, notează gov.md.